Virusul Epstein-Barr este o infecție comună și foarte contagioasă. Se răspândește prin fluidele corporale, în special prin salivă. Unele cazuri, infecția virală duce la mononucleoză, iar în cazuri rare poate duce la cancer. Tratamentul se adresează simptomelor cauzate de infecție. În acest articol, vorbim despre virusul Epstein-Barr și îți spunem cum se transmite, cum se manifestă și cum se tratează, dar nu numai. Vom vorbi și despre diagnosticare și despre prevenție.
Ce este virusul Epstein-Barr și cum se transmite?
Virusul Epstein-Barr (EBV) este recunoscut ca fiind extrem de răspândit în populația umană. Acesta este un virus sferic, având un diametru de aproximativ 120-180 nanometri, de obicei învelit într-o membrană lipidică. EBV este unul dintre cei mai comune virusuri la om, cu o prevalență globală care depășește 90%, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (1). Poți contracta EBV de la o persoană infectată prin:
- tuse sau strănut;
- sărut;
- contact sexual (sânge și spermă);
- folosirea în comun a obiectelor personale (periuță de dinți sau tacâmuri);
- atingerea obiectelor pe care un copil ar fi putut să le pună în gură sau pe care a salivat.
Dacă ai EBV, nu trebuie să prezinți neapărat simptome pentru a transmite virusul unei alte persoane. EBV este un tip de virus herpetic. Majoritatea cazurilor de EBV nu provoacă simptome. Alte cazuri, în special la adolescenți și adulți tineri, pot duce la mononucleoză infecțioasă. Este de notat că, odată contractat, virusul rămâne în organism pentru restul vieții, devenind latent în unele celule B din sânge. Virusul poate fi reactivat și simptomele pot reapărea, indiferent de momentul în care pacientul a contractat virusul, mai ales în cazul unui sistem imunitar slăbit (3).
Pentru a înțelege modul în care se transmite virusul Epstein-Barr, este important să ne amintim că acesta se răspândește cel mai adesea prin saliva. De aceea, infecția este uneori numită „boala sărutului”. Cu toate acestea, virusul poate fi de asemenea transmis prin sânge și prin transplantul de organe.
Simptomele infecției cu virusul Epstein-Barr
Simptomele infecției cu virusul Epstein-Barr variază în funcție de severitate. Atunci când apar, simptomele includ:
- durere în gât și inflamație a gâtului;
- oboseală sau senzație de oboseală extremă;
- febră;
- noduli limfatici umflați;
- erupții pe piele;
- concentrare slabă;
- splină și ficat mărite.
Copiii diagnosticați cu virusul Epstein-Barr fie nu prezintă simptome, fie simptomele lor sunt asemănătoare unor boli de scurtă durată, cum ar fi o răceală sau gripa. Adolescenții sau adulții care contractează virusul pot prezenta simptome între două și patru săptămâni, dar unele simptome pot persista luni de zile, în special oboseala (2).
Complicații și afecțiuni asociate cu virusul Epstein-Barr
Complicațiile și afecțiunile asociate cu virusul Epstein-Barr variază în funcție de reacția sistemului imunitar al fiecărei persoane.
- Mononucleoza infecțioasă este una dintre cele mai frecvente complicații ale infecției cu virusul Epstein-Barr. Cunoscută popular și ca „boala sărutului”, mononucleoza infecțioasă se manifestă prin simptome precum febră, gât inflamat, oboseală și slăbiciune generală.
- În unele cazuri, infecția cu virusul Epstein Barr poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi hepatita autoimună, limfomul Hodgkin și non-Hodgkin și alte tipuri de cancer.
- O altă afecțiune asociată cu virusul Epstein Barr este sindromul de oboseală cronică, caracterizat prin oboseală extremă, durere în gât, dureri musculare și de articulații și dificultăți de concentrare. Deși cauzele sindromului de oboseală cronică sunt încă neclare, se crede că există o legătură între acest sindrom și infecția cu virusul Epstein-Barr.
- În mod alarmant, infecția cu virusul Epstein Barr a fost asociată și cu dezvoltarea unor boli autoimune, precum lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă.
Diagnosticarea infecției cu virusul Epstein-Barr
Poate fi dificil pentru medic să diagnosticheze infecția cu virusul Epstein-Barr, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor boli comune. Medicul va întreba pacientul despre simptome, de cât timp acestea au apărut și dacă a intrat în contact cu cineva care ar putea avea virusul. De asemenea, medicul poate solicita analize de sânge pentru confirmarea diagnosticului.
Tratamentul pentru infecția cu virusul Epstein- Barr
Tratamentul pentru virusul Epstein-Barr abordează simptomele asociate cu infecția. Tratamentul include:
- menținerea hidratării și consum de multe lichide;
- odihnă;
- luarea de medicamente fără prescripție medicală pentru febră și durere (1).
Persoanele infectate cu virusul Epstein-Barr care prezintă simptome se simt de obicei mai bine după două până la patru săptămâni. Alte persoane ar putea avea simptome persistente de oboseală intensă timp de câteva săptămâni sau luni după infecția inițială.
Cum poți preveni infectarea cu virusul Epstein-Barr
Deoarece nu există un vaccin pentru virusul Epstein-Barr, poți lua măsuri pentru a preveni contractarea virusului prin câteva reguli simple:
- nu împărți alimente sau băutura cu cineva care are virusul;
- nu săruta o persoană care are virusul;
- nu folosi periuța de dinți cu cineva care are virusul;
- folosește protecție atunci când faci sex cu cineva care are virusul;
- spală-te pe mâini după ce atingi ceva cu salivă și nu apropia mâinile de gură după ce ai atins un obiect care are salivă pe el.
Cele mai multe cazuri de virus Epstein-Barr nu cauzează probleme grave de sănătate, dar pot perturba activitățile de zi cu zi. Asigură-te că te menții hidratat și că te odihnești mult pentru a preveni ca infecția să aibă un impact mai mare asupra organismului. Stai acasă dacă apar și alte simptome.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Centers for disease control and prevention, „About Epstein-Barr Virus (EBV)”: https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-ebv.html
(2) Cleveland Clinic, „Epstein-Barr Virus”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23469-epstein-barr-virus
(3)Web MD, „Epstein-Barr Virus (EBV)”: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/epstein-barr-virus