Povestea terenului este interesantă: în anul 2003, omul de afaceri Dan Daniliuc din Brașov a achiziționat un terenul intravilan de 519 mp, în Mamaia. În 2008, el a depus documentația pentru construirea unei case de vacanță, însă i-a fost eliberat un certificat de urbanism în care se specifica faptul că nu poate ridica imobilul deoarece nu se încadrează în prevederile Planului Urbanistic de Detaliu Mamaia 2001.
În anul 2013, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal Constanța s-a aflat un proiect de hotărâre privind aprobarea unui schimb de teren între Municipiul Constanţa şi Dan şi Augustina Daniliuc. Dar acest proiect nu a fost aprobat. În 2014, omul de afaceri susținea că Primăria Constanța și-a intabulat pe terenul său…un drum, „operând, astfel, o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“. Cazul a ajuns în instanța, la Brașov, la sfârșitul anului 2019. Investitorul a cerut despăgubiri de 150.000 de euro, evaluate provizoriu.
Apoi, Daniliuc a renunțat la proiectul de construire a unei locuințe de vacanță în stațiunea Mamaia. În 2020, Direcția Urbanism a primăriei Constanța a primit, din partea brașoveanului, o solicitare de emitere a unui certificat de urbanism pentru amenajare parcare, împrejmuire, organizare de șantier, în stațiunea Mamaia, careu 92, lot 18, în contextul în care, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 121/2013, privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal Mamaia, terenul era afectat de realizarea unei circulații carosabile cu ampriza de 8 metri (strada întabulată pe terenul lui).
Solicitarea a fost prezentată Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului, care a analizat-o în ședința din data de 10.03.2020. Aceasta a decis emiterea certificatului de urbanism conform solicitării, cu condiția respectării prevederilor HCL nr. 121/2013, referitoare la respectarea amprizei circulației publice și la amenajarea de parcaje pe suprafețele de teren pe care această funcțiune este permisă. Documentul de urbanism i-a fost transmis afaceristului la începutul lunii aprilie 2020.
Drept urmare, brașoveanul încearcă din 2021 să anuleze certificatul de urbanism emis de Primăria Constanța în 2020, ca să poată totuși să construiască o parcare pe terenul său. În mai 2022, Tribunalul Brașov i-a respins acțiunea pentru anularea documentului, dar și pentru anularea Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 121/2013, și modificarea Planului Urbanistic Zonal adoptat prin aceasta. Însă, hotărârea instanței nu a fost definitivă, iar Curtea de Apel Brașov i-a admis recursul, în octombrie 2022, a casat sentința de pe fond, și a trimis, înapoi, cauza spre rejudecare, la Tribunal.
Daniliuc a încercat din nou, să obțină certificatul de urbanism pentru a amenaja o parcare pe terenul său, dar fără succes, conform răspunsului administrației locale din Constanța, emis marți, 19 decembrie 2023.
„Prezentul certificat de urbanism NU poate fi utilizat în scopul declarat pentru: «Amenajare parcare, împrejmuire teren, organizare de șantier, utilități, întrucât terenul este afectat de circulații carosabile și pietonale propuse pentru trecerea în domeniul public – conform reglementărilor aprobate»“, i-a transmis Municipalitatea omului de afaceri, prin Certificatul de Urbanism nr. 3.343. Amplasamentul este situat în stațiunea Mamaia, Lot 18, careu 92, din municipiul Constanța. Documentul este valabil un an.
Pe terenul lui Daniliuc sunt acum două străzi: vrea despăgubiri și parcare
În decembrie 2019, Dan Daniliuc a deschis un proces împotriva Primăriei Constanța și pentru plata unor despăgubiri, din cauza străzii amenajate pe terenul său, Aleea Micene. Ulterior, a apărut și Aleea Lamia.
Tribunalul Brașov i-a respins cererea, în noiembrie 2022, dar omul de afaceri a depus apel, iar în octombrie 2023, Curtea de Apel Brașov a schimbat, în parte, hotărârea primei instanțe. Astfel, Primăria Constanţa este obligată la plata sumei de 73.449,77 euro (cuantum plătibil la cursul BNR din data efectuării plăţii), reprezentând prejudiciu pentru exproprierea în fapt cauzată asupra terenului lui Daniliuc, aferent perioadei 20.12.2016-31.12.2021 (pentru anii 2013 – 2016, s-a prescris dreptul de a mai solicita daune). Dar nici această hotărâre nu este definitivă, iar administrația locală din Constanța a depus deja recurs. Așadar, epopeea continuă…(sursă focuspress.ro)
Un comentariu
Mare om de afacere daca nu a reusit sa isi faca nimic cu mafiotii din Constanta. Cine a vandut terenul ala stia ce face.