În 1987, Nicolae Ceaușescu avea să impună raționalizarea drastică a furnizării gazelor naturale și energiei electrice. Românii au avut, în ultimii doi ani de comunism, energie electrică și gaze naturale, doar câteva ore pe zi.
Decretul ceaușist impunea majorări uriașe de tarif, dacă se depășea cota lunară la consumul de gaze naturale. Un apartament cu 2 camere avea stabilită o cotă lunară de maximum 140 de metri cubi în lunile decembrie și februarie, în timp ce în ianuarie cota era de 170 de metri cubi. În perioada de vară, cota era sub 30 de metri cubi. La consumul de energie electrică, tot un apartament cu 2 camere avea stabilită o cotă de 30 kWh/lunar, în perioada noiembrie – februarie și 20 în restul anului.
Cu câteva luni mai devreme de intrarea în vigoare a decretului din 1987, Ceaușescu a avut o întâlnire cu membrii Biroului Comitetului municipal București al PCR. Ordinea de zi se referea la „nerealizarea planului de producție la unele întreprinderi din Capitală și evaluarea măsurilor de raționalizare a consumului de energie electrică și gaz metan”.
Stenograma ședinței a fost studiată de cercetătorul MIhai Burcea, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
„Republica Socialistă România se află în plină austeritate economică din cauza hotărârii dictatorului de a achita integral datoria externă a țării. Populația suferea de pe urma penuriei de energie electrică și combustibil, pe fondul unei ierni foarte grele. Consumul casnic de curent electric este grav afectat din cauza drenării lui către sectoarele calde din industria grea”, afirmă Mihai Burcea.
Stenograma ședinței din 4 februarie 1987:
Nicolae Ceaușescu (secretar general al PCR): „Eu asta vreau, să realizăm programul și să prezentați pe capitală, consumul necesar – conform normelor stabilite –, ca să facem în întregime producția și cum ne încadrăm în cele trei schimburi.
De mâine vom introduce ca zilnic în cele trei schimburi să stea cadre de conducere, prin rotație, începând cu directorul. În cursul unei săptămâni, o noapte să stea fiecare, prin rotație, în întreprindere. Practic, noaptea nu se lucrează nici în capitală. Începând de la orele 20-20,30, când se începe emisiunea la televizor, cade consumul de energie, pentru că nu se lucrează”.
Gheorghe Marinoiu (vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular al municipiului București și secretar cu probleme economice al Comitetului municipal de partid București): „Noi am depășit consumul de energie în fiecare noapte” […]
Nicolae Ceaușescu: „Și întreprinderile, și voi v-ați obișnuit prost. Nu se poate! Aveți și o comisie economică… Trebuie să programăm activitatea întreprinderilor în așa fel încât să facem economii. Pentru că rezultă așa: stabiliți consumul de energie și gaze la nivelul anului trecut, urmând ca reducerea consumurilor, conform normelor, s-o folosiți… Aveți depășiri și aici, dar mai cu seamă consumurile generale în capitală sunt mari, și în domeniul activității de producție, și în comerț, și în industria ușoară, dar și la populație. De altfel vom lua niște măsuri drastice. Ați programat gazele, treaba cade, nu vă mai dăm deloc gaze. Este imposibil altfel!”.
Constantin Olteanu (prim-secretar al Comitetului municipal de partid București și președinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al Capitalei): „Atunci ne adaptăm și noi”.
„Trebuie să oprim gazele, dacă au depășit consumul”
Nicolae Ceaușescu: „Au contoar toți consumatorii. Dacă blocul își depășește consumul, închidem gazele la tot blocul. Comitetul de bloc trebuie să ia măsuri pentru asigurarea rațională a consumului”.
Constantin Olteanu: „Cum este în prezent și la întreprinderi: se dau amenzi mici pentru depășirea consumului, care sunt convenabile. Plătește amenda pentru că a depășit. Trebuie să oprim gazele, dacă au depășit consumul”.
Nicolae Ceaușescu: „Vom merge la majorarea cu 500% a prețului, nu pe procente mici. În rest, vom merge până la scoaterea din muncă a celor care depășesc consumul. Dar la populație, oprim pur și simplu, atât energia electrică cât și gazele. Pentru că aveți consumul foarte mare. Trebuie să asigurăm în primul rând producția. Blocurile sunt pline de lumină. Să mai stea oamenii într-o singură cameră. Trebuie discutat cu oamenii…”.
Gheorghe Marinoiu: „Vă asigurăm, tovarășe secretar general, că vom munci în așa fel încât la sfârșitul anului să putem raporta realizarea sarcinilor de plan pentru anul acesta” […]
7 comentarii
Nu s-a aplicat niciodată aceasta măsură. Propunerile prostești veneau de la membrii de partid care voiau sa se afirme pe orice cale.
Întreruperi de curent electric am avut. Dar în ce privește gazele naturale se opreau doar pentru verificări și reparații programate.
Acum presa vrea să se afirme cu orice fel de știri, mai mult sau mai puțin verificate.
Ce să zic, scumpirile la gaze și electricitate au intervenit în perioada postdecembristă, iar în ultima vreme au fost direct favorizate la noi de guverne și nu de alți indicatori economici privitori la energie.
Nu știu de unde stiti ,păreți cam tinar pt acele vremuri!…….parțial adevărat!Da,erau probleme cu gazele la anumite ore însă,la curent sareau siguranțele pt ca aveam radiatoare în toate camerele,am fost amenințați (neoficial)însă nu s-a întâmplat nimic.Curentul(energia electrica)era ușor de suportat și am consumat cât am avut nevoieProblema era la sate dar si acum este identic :)…….Bine ca acum este mult mai rau si nici nu ai cui sa te plângi!Căldură nu este dar plătim ca și cum am avea,curentul este extrem de scump și consumam gaze cu aragazul.Gazele sunt ieftine dar miros si sunt mult mai periculoase chiar și pt mediu:)Dar cui ii pasa?…. Repet,de unde stiti abia acum ,după mai bine de 30 ani? …….ma enervează orice comparație cu trecutul pt ca s-a ajuns mult mai rau!
Și ? Noi cei de azi, o parte, am trăit din in acele vremuri. În casa umblam îmbrăcați cu flanele și ismene. Copii făcea lecțiile la lampă. Bidonul de 3 l de gaz lampant și fitile pt lampă erau în stoc permanent. Căldura și apa caldă era cu program. Dimineața și seara câte doua ore. Ca și acum, la etj. 4 până să poți face o baie, trebuia să curgă apa că era maro și … În fine, în lunile de iarnă întreținerea ajungea la 700 de lei. Eram mereu cu restanță o lună la asociație. Astăzi văd că situația se repetă. Avem conducători slabi și cocoșați, care au luat măsuri similare din țările sărace în resurse naturale dar aici nivelul de trai și de viață este foarte mare. Noi, stăm cu curu pe zăcăminte de petrol și gaze ce nu mai sunt ale noastre. De aici și prețurile prohibitive, grație conducătorilor iubiți. Când interesul personal al conducătorilor primează, bunăstarea și prosperitatea poporului îi lasă rece.
Întrun interviu, Petre Țuțea spunea : „Am făcut 13 ani de pușcărie pt un popor de idioți”.
O seară călduroasă și luminoasă ca în ultimii ai dictaturii comunismului, vă doresc, sincer.
V-am pupat pe portofel.
Nu știu scopul și intenția acestui articol. Daca e pentru generațiile tinere sa vadă cum era pe vremea lui Ceaușescu nu o sa înțeleaga decât ca era austeritate și era nasol. Tinerii din ziua de azi nu au capacitatea sa filtreze anumite lucruri, nu au calitățile oamenilor de atunci, ei nu fac sacrificii pentru ce își doresc. Iar Ceaușescu și a dorit sa achite datoria externa. Acest lucru este de lăudat însă trebuie înțeles ca orice lucru se face cu un sacrificiu comun. Asa cum toată tara a beneficiat de banii din datoria externa (mai mult sau mai puțin pentru ca nu se știe exact la ce s au folosit banii) asa și apoi trebuia un sacrificiu comun sa reducem aceasta datorie. A fost spre binele generațiilor viitoare. Ceaușescu nu a lăsat moștenire o tara vândută, dar aceasta tara a fost vândută rapid de cei care l au omorât. În ziua de azi sunt oameni care trăiesc în austeritate pentru ca asa vor : pensionari care închid căldura sa plătească mai puțin, oameni care pun bani deoparte sa își cumpere o mașină, etc… Austeritatea e buna, e necesara, e un sacrificiu pentru a realiza ceva și totodată te dezvolta ca om pentru ca înveți sa apreciezi mai mult lucrurile apoi. Ceaușescu chiar a făcut ceva bun, cine spune ca a fost greu de fapt e doar supărat ca nu se putea lafai cum o face acum… Droguri, prostituție, șpăgi la instituții pentru diverse beneficii, homosexualitate… Asta a adus democrația: Corupție cât cuprinde. Aveți dreptul fiecare din voi sa credeți ce doriți, dar când privești un om și vrei sa îl judeci, gândește simplu: omul asta ne a lăsat sa fim sclavi sau liberi? Dacă răspunsul vostru e ca ne a lăsat liberi, atunci tot ce a făcut are o scuza și merita înțelegere din partea noastră. Pe vremea lui Ceaușescu toți erau egali, nu erau smecheri ca acum care le rad în fata tuturor… Toți aveau de munca, toți aveau casa, și toți sufereau în mod egal când trebuia sa sufere…
Este o aberatie la super maxi
Tin minte noi incalzeam cu aeroteme in camere iar factura de curent nu era nici 10% din facturile de azi. Bine ca am vandut tara la niste straini HOTI care au diszrus toata tara
Prostii. Minciuni. Am trăit perioada, nu fost aceste restricții. Consumam lunar 150-175 kw și 40-50 mc gaz. Foștii colegi de facultate, liceu erau împrăștiați în toate zonele țării. Vorbeam între noi . Nu erau sesizări de așa ceva . Erau altele
Pai astazi cine consuma 30 kwh pe luna la ap cu 2 camere, cine isi permite, oar despre gaze 140 mc nu am atins niciodata cu centrala termica iar pe vremuri nu erau centrale in apartamente era termoficare!