Dacă pe lista rezoluțiilor de anul acesta se află sportul și nu ești neapărat o persoană activă sau nu ai mai făcut activități fizice de mult timp, iată câțiva pași care te vor ajuta să transformi această decizie în realitate.
Găsește-ți motivația pentru sport
Găsim peste tot informații despre beneficiile activităților fizice și știm că este ideal să facem cât mai multă mișcare pentru a avea un stil de viață sănătos, dar de multe ori sfaturile celor din jur nu sunt suficiente pentru a ne mobiliza să începem să facem mai multă mișcare.
Pentru a fi motivat este important să descoperi cu ce te poate ajuta, în mod real, în acest moment, sportul pe tine. Dacă această activitate te poate ajuta să rezolvi o nevoie sau o situație, vei avea mai multe șanse să nu renunți după primele ședințe.
Fie că ai nevoie de o activitate care să te ajute să îți recapeți energia sau să te relaxeze, vrei să slăbești sau să ai un corp mai tonifiat (poate pentru un eveniment viitor), găsește motivul care să-ți dea energie în zilele în care vei simți că vrei să renunți sau să lipsești de la antrenament.
Stabilește-ți obiective clare și realiste
Obiectivele te vor ajuta sa vezi mai bine rezultatele obținute într-un anumit interval de timp și orice realizare te va impulsiona.
Alege un antrenament potrivit nevoilor tale. Începe cu un program mai lejer, cu activități potrivite corpului tău, pentru a putea obține, de fiecare dată, mici performanțe.
Nu te aventura în activități care nu sunt încă potrivite pentru tine deoarece îți pot provoca dureri și vei renunța imediat la acest nou obicei. La început, optează pentru exerciții simple, care se execută ușor, și crește intensitatea pe măsură ce evoluezi.
Discută cu un specialist pentru alegerea tipurilor de exerciții și durata antrenamentului sau caută pe internet materiale video care să te ajute.
Alege echipamentul potrivit
Atunci când faci sport, asigură-te că porții haine confortabile, potrivite spațiului și tipului de antrenament.
Alege un trening potrivit stilului tău, din materiale de calitate, care să îți ofere confortul necesar în timpul antrenamentelor. Nu uita, pantofii sunt de asemenea foarte importanți pentru a evita accidentările sau disconfortul.
Nu sări peste încălzire și stretching
Încălzirea te ajută să-ți pregătești mușchii și să eviți durerile care apar după o activitate fizică intensă. Indiferent de timpul alocat, începe fiecare antrenament cu 5 minute de încălzire și stretching.
Primele exerciții trebuie să fie cu mișcări ușoare, indiferent de gradul de dificultate și experiență.
Încheie fiecare exercițiu scăzând gradual ritmul și intensitatea, pentru a-i permite organismului să-și revină.
Fii perseverent
Stabilește un program clar și respectă-l. Notează în agendă intervalul orar la care ți-ai propus să faci sport și nu îl modifica, indiferent de situațiile apărute.
Dacă nu vei seta o oră exactă pentru începerea acestei activități, vei amâna și, la finalul zilei, îți vei da seama că ai ratat antrenamentul.
Pentru a avea succes este important să fii perseverent și să transformi sportul în rutină.