În 2007, Ion Heltianu a decis să înceapă o afacere pe cont propriu într-un domeniu pe care îl cunoștea de la fir la păr și în care se specializase și în timpul facultății: piscicultura. Pe un teren de pe Valea Glăjăriei a început cu pași mărunți, dar siguri să construiască ceea ce astăzi este într-adevăr un regat al peștelui, respectiv cea mai mare păstrăvărie din zonă, ce se întinde pe o suprafață de 6.000 mp.
Nu a fost deloc ușor, însă pasionat de domeniu, râșnoveanul a reușit de-a lungul timpului să își dezvolte o afacere de familie frumoasă. „Am absolvit Medicina Veterinară în București, unde m-am specializat și în domeniul pisciculturii. Cariera în domeniu am început-o încă din 1999, în vremea studenției, când am lucrat timp de patru ani la firma Caviar House din București, unde se procesa tot ce înseamnă caviarul ce pleca din țară la export. M-am specializat și în reproducerea la sturioni, am făcut procesare, semipreparate, iar în 2004 am revenit la Râșnov, unde încet, încet, am început să îmi pun pe picioare propria afacere. Am făcut totul de la zero, fără a beneficia de finanțări”, ne-a povestit râșnoveanul.
Pasionat și de domeniul culinar
Investiția inițială în păstrăvăria „Regatul Păstrăvului” s-a cifrat la suma de 70.000 de euro, iar acum a ajuns să depășească 400.000 de euro, după ce proprietarul a decis să își extindă investiția și în zona de turism. Prima producție de păstrăv e ieșit de pe poarta „regatului” în 2008, iar acum sunt amenajate șase bazine de creștere a peștilor în sistem tradițional și 30 de bazine cu sistem recirculant. În plan, este și amenajarea unui mic parc fotovoltaic care să asigure mare parte din consumul de energie electrică al complexului.
Pasionat de gătit, Ion Heltianu a decis acum trei ani să deschidă în cadrul păstrăvăriei și un punct gastronomic local, care ar urma să fie extins. „Până acum trei ani, m-am ocupat doar de creșterea peștelui, însă am decis să deschid și un punct gastronomic cu specific pescăresc. Aici le servim turiștilor care ne trec pragul o gamă variată de specialități. Totul este făcut după rețete tradiționale de la care nu fac niciodată rabat, deoarece eu sunt bucătarul, iar ceilalți membri ai familiei îmi sunt ajutoare. L-am implicat și pe fiul meu Tudor, care are 17 ani, este elev la Colegiul Iohannes Honterus și a devenit ospătarul meu de nădejde, după ce își termină programul pentru școală”, a explicat antreprenorul.
La punctul gastro din „regat”, amatorii de mâncăruri din pește au parte de un adevărat festin culinar. De la icre, la plachie, saramură, borș de pește, dar și clătite cu păstrăv afumat. De altfel, cei pofticioși pot cumpăra preparate gata făcute, cum ar fi zacusca de pește sau păstrăvul afumat, sau pește viu, atât păstrăv, cât și crap.
Noi spații de cazare în „regat”
Secretul pentru a avea o producție bună de păstrăv este în primul rând apa de calitate, care să aibă un debit bun, spune antreprenorul, altfel cheltuielile sunt destul de mari, iar prețul de vânzare nu reușește să le acopere. „Creștem păstrăvul de la icre, până la nivel de maturitate. Avem stație de incubație, unde se obține puietul de păstrăv și apoi este crescut în bazine în sistem semiintensiv. Producția anuală este 20 – 30 de tone, atât pește de consum, cât și puiet. Am avut contracte și cu marii retaileri, însă am renunțat la acestea din cauza prețului prea mic oferit, care abia acoperă cheltuielile, însă colaborăm cu rețele de distribuție și magazine mai mici din mai multe zone ale țării”, a spus râșnoveanul.
În ceea ce privește proiectele de dezvoltare, Ion Heltianu intenționează să extindă capacitatea de cazare, în prezent fiind deschise turiștilor două cabane. Ar urma să fie construite în jur de 10 căsuțe individuale, cu 2 – 4 locuri, dar și să amenajeze un lac pentru pescuitul sportiv. Lucrările ar urma să demareze în primăvară.
Un festival ce tinde să devină o tradiție a comunității
Un alt proiect pe care râșnoveanul l-a implementat și vrea să devină o tradiție pentru comunitate este „Festivalul păstrăvului”. Aceasta manifestare, care a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție, s-a dorit a fi un prilej al întâlnirilor de suflet între oameni veniți din toate colțurile țării.
2 comentarii
Mergem des acolo și într-adevăr un regat al Păstrăvului. Oameni pricepuți, ospitalieri, o oază de recreere, bucate gustoase. Succes mai departe!
Super faină locația, personalul de asemenea .PS recomand plachie de crap