Tribunalul Brașov a dat, ieri, o decizie în procesul intentat de municipiul Brașov companiilor care preluaseră, în asociere în participațiune, Ștrandul Noua. Municipiul Brașov a fost reprezentat de avocatul Adrian Rusu, cel care a mai recuperat, pentru oraș, și Cetatea și restaurantul Cerbul carpatin din Piața Sfatului, aceasta fiind o decizie în prima instanță emisă luna trecută.
Municipiul Brasov, a inițiat încă din 2018 o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de asociere în participaţiune nr. 3/19.01.2007 pentru obiectivul Acqua Park Ștrand Noua și obligarea Ces Construct S.R.L sa lase in proprietate si posesie terenul pe care sunt edificate bazinele și instalațiile aferente acestui obiectiv.
Totodată, a solicitat obligarea societăților Ces Construct, Aste Industrial Solution și Cesland la plata unor sume de bani cu titlu de daune interese reprezentând prejudiciul suferit de Municipiul Braşov ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale.
Inițial, Ces Construct și Cesland dăduseră în judecată Primăria Brașov solicitând daune de opt milioane de lei, valoarea investițiilor realizate. În 2018, după șapte ani de procese, municipiul a câștigat procesul și a demarat o acțiune împotriva firmelor amintite.
Tribunalul a admis printr-o sentință emisă ieri cererea formulată şi ulterior precizată de Municipiul Braşov, a dispus rezilierea Contractului de asociere în participaţiune nr. 3 din data de 19.01.2007, modificat prin Actul adiţional nr. 1 din data de 16.10.2007 și a obligat societățile Ces Construct SRL, Aste Industrial Solution și Cesland să achite orașului suma de 222.413,731 lei, reprezentând contravaloare cotă de 25% din exploatarea obiectivului „Ştrand Noua”, pentru perioada 28.06.2015-28.06.2018, la care se adaugă dobânda legală aferentă, de la data scadenţei şi până la plata integrală. Totodată instanța a obligat Ces Construct SRL la lăsarea în deplină proprietate şi posesie Municipiului Braşov a imobilelor teren reprezentând aport social conform Contractului de asociere în participaţiune nr. 3 din data de 19.01.2007 modificat prin Act adiţional nr. 1 din data de 16.10.2007.
Contractul de asociere in participatiune nr. 03/19.01.2007 s-a incheiat intre Ces Construct S.R.L.- si Municipiul Brasov, acesta având ca obiect realizarea investiţiei „Amenajare Ştrand Noua”
Prin Actul adiţional nr. 1 din data de 16.10.2007, la Contractul de asociere in participatiune nr. 03/19.01.2007, s-a aprobat inlocuirea asociatului Ces Construct S.R.L cu Cesland SRL,.
Cele două societăți din Constanța au relizat, anterior, în orașul lor, celebrul Acqua Park, din Mamaia
In această asociere, Municipiul Brasov a adus ca aport dreptul de proprietate asupra terenului pe care societatile asociate au realizat o serie de investitii generic denumite Acqua Park Ștrandul Noua.
Potrivit contractului de asociere, aceste societati trebuia sa plateaca Munipiului Brasov o cota de 25 % din veniturile realizate din exploatarea obiectivului. Obiectivului „Ştrand Noua”, a fost exploatat, direct sau prin intermediar, de catre Ces Construct S.R.L. și Cesland SRL, în perioada 28.06.2015-28.06.2018, fara insa sa plateasca cota de beneficii ce i se cuveneau Municipiului Brasov potrivit prevederilor din Contractul de asociere
Demonstrand astfel lipsa de profitabilitate a asocierii in participatiune și faptul că societățile cu care municipiul s-a asociat nu si-au indeplinit obligatiile asumate prin contract, Municipiul Brasov a promovat actiunea solutionata prin sentința de ieri, care nu este, însă, definitivă.
Astfel, Ștrandul Noua va reintra în patrimonial orașului si poate reprezenta, dupa o serie de investitii specifice, un punct de atractie important nu doar pentru turisti, ci si pentru locuitorii Brașovului.
Proprietatea industriașului Richard Schmutzler, proprietarul fabricii Scherg
Ca si o particularitate locala , trebuie sublinat că imobilul teren, din Braşov, str. Prunului unde este acum edificat Acqua Pak Noua a fost in perioada interbelică proprietatea industriașului Richard Schmutzler, proprietarul fabricii Scherg, si era o renumită, pentru acea periadă, zonă de „loisir” despre care se spunea ca este situat în Braşov, în ”staţiunea climaterică Noua”.
Amenajarea lui Richard Schmutzler din „staţiunea climaterică Noua” era compusă dintr-o vilă de lemn de agrement, casă pentru îngrijitor, garaj, etc, şi un bazin de înot, curte şi grădină, cu o suprafaţă de 9 iugăre şi jumătate, toate acestea fiind naționalizate în anii 50, de Statul Român,
Primele amenajările de utilitate publică ale orasului, cu titlu de strand, in zona Noua pe imobilul naționalizat, au fost construite in anii 1950-1960 prin demolarea totala sau partiala a vechilor constructiilor naționalizate, inclusiv a celor cu destinatie de bazin de inot, prelute de la fostul proprietar, si edificarea altor constructii si instalatii specifice
Așa a luat naștere Standul din Noua, loc de agement cunoscut de brasoveni in anii ’60-’80 .
Astfel, in anul 1962 s-au construit 2 bazine cu dimensiuni de 80 mp (pentru adulti) si de 600 mp (pentru copii), o plaja cu nisip de 500 mp, alei dalate perimetral, în surafata de 500 mp, gazon ierbat, umbrare din lemn, imprejmuiri diverse.
Toate amenajarile s-au facut cu scopul mentinerii și dezvoltarii a cee ace a fost numită în epoca respectiveă, baza de agrement Steagul Rosu
Administraorii bazei au fost Uzina de Autocamioane, G.I.G.C.L. Brasov si Serviciul Spatii Verzi al Primariei Brasov din acele vremuri
După aparitia legilor de restituire (L.10/2001) Municipiu Brasov s-a implicat in proceduri legale și dispute juridice cu mostenitorii fostului proprietar nationalizat și care au avut ca finalitate mentinerea terenului si a obiectivului stradul Noua in patrimoniul Municipiului Brasov.
Un comentariu
Bună ziua. Cred că ar fi o minā de aur pt turismul din Brașov și implicit pt locuitorii acestui oraș frumos ,deschiderea și functionarea acestui Aqua Park. Chiar doresc redeschiderea acestui loc de atracție. Succes