Cetatea Rupea se află la 50 de km de orașul Brașov și este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România. Se mai numește și Cetatea Cohalmului și prima atestare documentară datează din anul 1324. Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea Rupea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, scrie ProTv.
Cetatea Rupea – origini și istorie
Cetatea Rupea se întinde pe o suprafață de aproape 11 hectare și este o prezență remarcabilă, fiind vizibilă și de pe drumul național care leagă Brașovul de Sighișoara. Această creație medievală este de-a dreptul impresionantă, având turnuri și curți interioare.
Componentele cetății sunt Cetatea de sus, Cetatea de mijloc și Cetatea de jos, însă fiecare are o zidărie aparte, care corespunde unei epoci diferite.
De asemenea, turnurile au câte un nume propriu, printre care Turnul cu gratii, Capela sau Turnul Pentagonal, care este unic în Europa și reprezintă poarta de intrare în cetate.
Prima atestare documentară a cetății datează din 1324, iar aceasta a servit de-a lungul secolelor drept fortificație și refugiu pentru oamenii care locuiau pe dealurile și valea din împrejurimi.
În plus, așezarea ei a fost strategică: ea se afla la îmbinarea drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.
Aici s-au găsit diverse obiecte precum unelte din piatră, urne funerare, etc.
În vremea dacilor, aici a fost ridicată dava cunoscută sub numele de Rumidava.
A devenit apoi castrul roman Rupes, care făcea parte din centura de fortificații romane pentru apărarea rutelor care legau Valea Târnavelor, Valea Oltului, Râșnov și Hoghiz.
În 1716, zidurile cetății i-au adăpostit pe supraviețuitorii epidemiei de ciumă care a izbucnit în localitatea de lângă cetate.
În 1790, cetatea a fost abandonată definitiv, după ce o furtună i-a distrus acoperișul. Ulterior, cetatea Rupea a devenit un important centru cultural săsesc.
Apoi, în timpul regimului comunist, cetatea a rezistat la distrugerea ei completă de către autorități. În 1954 s-a încercat restaurarea, însă proiectul a fost abandonat.
În 2009 a fost semnat un contract de finanțare pentru reabilitare și extindere a infrastructurii turistice a orașului Rupea, iar cetatea a fost restaurată în întregime în 2013.
Ea se află pe lista monumentelor istorice din Brașov, iar turiștii ajung aici pentru a vedea pe viu o bucățică importantă de istorie.
Intrarea este de 15 lei pentru adulți și 8 lei pentru copiii de sub 18 ani, iar în perioada 1 noiembrie – 31 martie, programul de vizitare este de la ora 9:00 la ora 17:00.