Qualis Properties, unul dintre dezvoltatorii importanți din Brașov, a solicitat Tribunalului Brașov declararea concordatului preventiv, o procedură judiciară de prevenire a insolvenței. Tribunalul a respins, însă, cererea dezvoltatorului, relevă supervizor.ro. Semnalul transmis în piață este unul destul de grav, având în vedere că unul dintre cei mai solizi dezvoltatori a ajuns în situația de a se proteja de posibile cereri de declarare a insolvenței. De altfel, pe rolul instanței se află deja o cerere de declarare a insolvenței dezvoltatorului brașovean, solicitarea fiind realizată de un furnizor din Târgoviște.
Dezvoltatorul, care intenționa să construiască un ansamblu rezidențial în zona IUS – Lubrifin, după cele dezvoltate în Tractorul, a încheiat anul trecut cu datorii de peste 144 de milioane de lei, la afaceri de 51,73 milioane de lei.
Compania a informat Bursa de Valori București că în primele șase luni ale acestui an a avut vânzări de doar 3,61 milioane de lei, după ce în perioada similară a anului trecut acestea se cifrau la 22,74 milioane de lei.
Firma anunță că are în derulare trei proiecte rezidențiale – Qualis 1, Qualis 2 (ambele evaluate la 54 de milioane de euro) și Civiq (proiectul de pe fosta platformă IUS), care în acest moment se află în faza de proiectare. Acesta va avea 700 de locuințe, 1.000 de locuri de parcare, 4.000 de metri pătrați de birouri și 9.000 de metri pătrați de spații comerciale.
Proprietarul Qualis, Cătălin Mândru, nu a răspuns telefoanelor și mesajelor BizBrașov pentru a oferi o explicație. Reamintim că dezvoltatorul a listat, în aprilie 2021, prima sa emisiune de obligațiuni la Bursa de Valori Bucuresti, prin care a atras bani din piață pentru achiziția terenului de pe platforma IUS. Valoarea de piață a acestui proiect este estimată la 70 de milioane de euro.
Concordatul este o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, a cărei deschidere suspendă executările silite, iar debitorul își redresează activitatea și își achită total sau parțial creanțele afectate în baza unui plan de restructurare votat de creditorii ale căror creanțe sunt afectate și care va fi omologat de judecătorul-sindic, după verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate. Acesta oferă societății aflate în dificultate posibilitatea de redresare pe baza unui Plan de restructurare, care trebuie să prevadă și modalitatea de achitare a creanțelor față de toți sau o parte dintre creditori (creditorii afectați prin concordat) și care, după ce va fi aprobat de acești creditori, va fi omologat de către judecătorul sindic.
5 comentarii
Qualis a facut cele mai mizere blocuri din Coresi. O veste buna.
Qualis n-a construit nimic în Coresi! A construit în Tractorul, stânga la 13 Decembrie
Încep să se ducă în cap afacerile imobiliare in care dezvoltatorii construiau cu banii fraierilor ce cumpărau apartamente pe hârtie…Cum se vede, pe banii lor, care nu prea sunt decât în mașinile de superlux cu care se plimbă patronii, nu pot construi nici măcar o bojdeucă.
Appartemente platite de un an de zile, in integralitate, in Qualis 2 si inca nu avem actele de proprietete.
„Primaria e de vina. Noi am facut toate demersurile”. Ne duc cu zaharelul pentru inca nu stiu cat timp.
Ar trebui sa mergeți in instanța pentru despăgubire! Nu o sa mai vedeți actele !