Jurnalistul Mike Yardley trăiește și profesează, ca ziarist de turism și columnist generalist, în mai multe ziare în Christchurch, al doilea oraș ca importanță din Noua Zeelandă. Yardley a fost în vizită în Europa în această vară, iar printre țările vizitate s-a numărat și România. Din țara noastră, jurnalistul a ales să vorbească despre orașul și județul Brașov și despre castelul Peleș. Iată ce a văzut neo-zeelandezul în România, sub titlul „Frumoasa și bestiile”(n.r. zonă frumoasă plină de bestii-urșii bruni)
„La trei ore la nord de București, capitala României, puterea de atracție a Transilvaniei se bazează la fel de mult din mitologie, cât și din realitate”, scrie Mike Yardley. „Pentru fanii acțiunilor de groază, regiunea este sinonimă cu figura lui Dracula, inspirată de domnitorul din secolul al XV-lea, Vlad Țepeș. Însă, dincolo de personajele care se înghesuie în sânge, am fost surprins să descopăr în lunga mea aventură balcanică faptul că Transilvania este un thriller scenic. Mărginit la sud și la est de arcul magnificului Carpați, al treilea lanț de munți ca lungime din Europa, turlele bisericilor fortificate ies dintre vârfurile copacilor din păduri de basm, în timp ce carismaticele orașe medievale săsești și castelele de pe deal emană dramă gotică pură”
După ce a vizitat castelul Peleș, Mike Yardley s-a oprit în Brașov, despre care, dincolo de erori istorice strecurate în text, a avut doar cuvinte de laudă:
„Mai la nord (n.r. de Sinaia), Brașovul este un show-stopper, un oraș medieval cu ziduri, populat de sașii din Transilvania. Cunoscut și sub numele său săsesc Kronstadt, Brașovul a devenit proeminent din secolul al XIII-lea, când migranții sași au sosit și și-au fortificat așezarea cu ziduri și turnuri de veghe, dezvoltând un centru comercial prosper pentru Imperiul Austro-Ungar. Centrul istoric al Brașovului este izbitor de bine conservat, aparent protejat de lumea exterioară de munții înalți care mărginesc orașul. Cele mai importante atracții includ Biserica Neagră, un construcție gigantică veche de 600 de ani, care se întâmplă să fie cea mai mare biserică gotică din Europa de Est. În anul 1689 biserica și-a primit numele, când a fost aproape mistuită de un incendiu uriaș provocat de armata austriacă iar fumul negru care a afectat construcția a generat actuala denumire. Biserica este situată lângă Piața Sfatului, un obiectiv foarte „Instagrammabil”, inima care bate a Brașovului, flancată de clădiri baroc în nuanțe pastelate, pline de baruri și restaurante în aer liber. În mijlocul pieței, este Casa Sfatului, construită în jurul anului 1420.
„Există o alee drăguță, Strada Sforii, care șerpuiește între casele medievale de negustori. Este cunoscută a fi cea mai îngustă stradă din Europa, având doar 111 cm lățime și 80 de metri lungime. Brașovul adoră mâncarea de stradă. Vânzători care oferă covrigi fierbinți acoperiți cu susan și mac sau, pentru o gustare dulce, scufundă-ți dinții într-un kurtoskalac, o prăjitură originară din Transilvania. Aluatul este acoperit cu ulei, scorțișoară și zahăr, iar la copt creează o crustă exterioară crocantă, zaharoasă, cu un aluat moale și pufos în interior. Dacă o gogoașă ar fi împletită cu un churro, acesta ar fi copilul iubirii lor. Mulți vânzători le ornează cu frișcă, bombonele sau înghețată. Faceți o drumeție de o oră prin pădure până în vârful Muntelui Tâmpa sau faceți o plimbare leneșă cu telecabina. Priveliștile sunt superbe, alături de semnul „Brașov” în stilul celui de la Hollywood”, își îndrumă neo-zeelandezul conaționalii.
Branul, capul de afiș al Transilvaniei
„La doar 30 de minute cu mașina de Brașov se află „capul de afiș” al Transilvaniei, Castelul Bran – alias Castelul lui Dracula”, spune Mike Yardley. Jurnalistul din Noua Zeelandă continuă cu opiniile lui de vacanță:
„În romanul clasic al lui Bram Stoker se pare că stilul gotic al castelului Bran a fost asociat cu locuința intimidantă a personajului însetat de sânge „Contele Dracula”, care a fost inspirat de unul dintre conducătorii din viața reală ai regiunii, Vlad Dracul, mai cunoscut sub numele de Vlad Țepeș. El a fost conducătorul regiunii Țăra Românească în secolul al XV-lea, renumit pentru formele sale de pedeapsă barbare, cum ar fi scoaterea ochilor, amputarea, scalparea și jupuirea. Dar una dintre specialitățile de top ale lui Vlad era să-și împingă într-o țeapă verticală inamicii, cu un stâlp împins în sus prin orificiul lor inferior, ieșind prin partea superioară a corpului sau gura. Dacă l-ai fi nemulțumit cu adevărat pe Vlad, ai fi fost băgat în țeapă cu capul în jos, pentru a evita o moarte rapidă. Ghidul nostru a făcut referire la un masacru de la Brașov, unde Vlad ar fi cerut să fie amenajată o masă în mijlocul celor trași în țeapă. Lângă locul unde victimele lui se zvârcoleau și gemeau în țărușii de lemn, el s-a așezat la prânz, înmuiându-și pâinea în sângele care se revarsa din țeapă. Pe jumătate mă așteptam să-l găsesc pe cel cu colți pândind pe scările în spirală de piatră care înfășoară turnurile medievale”, conchide jurnalistul.
Mike Yardley continuă povestea vizitei sale în județul Brașov:
„Dincolo de arhitectura de basm și acreditările literare, sălbăticia alpină neîmblânzită este cea care m-a încântat cel mai mult. Frumusețea pitorească răpitoare a regiunii a fost o mare detoxifiere de hameiului înglobat prin atât de multe orașe balcanice”, a comentat turistul, referindu-se probabil la berea băută în timpul excursiei din Balcani. Apoi a continuat:
„Transilvania găzduiește câțiva „mușcători” destul de amenințători – 6500 de urși bruni, aproximativ 40% din populația de urși bruni a Europei, plus peste 2500 de lupi. Ai fost avertizat! Ecologiștii se bucură de biodiversitatea regiunii. Regele Charles este un fan al zonei de multă vreme, cu două proprietăți rurale în Transilvania, care promovează conservarea și sustenabilitatea. Pajiștile sale biodiverse produc niște miere foarte bună, care este servită cu mândrie la Palatul Buckingham. Apropo de urși, în timp ce am stat în stațiunea montană liniștită Poiana Brașov, telefonul meu mobil a dat o alertă de urgență prin text chiar în momentul în care mergeam să dorm. Era o alertă de urs, avertizându-i pe locuitori că a fost depistat un urs brun, hoinărind pe străzile satului de munte. Cu siguranță, a făcut o schimbare revigorantă față de alertele text de cutremur, tsunami și Covid! (n.r. acestea sunt alertele cu care se confruntă locuitorii din Noua Zeelandă). Din fericire, nimeni nu a fost lovit de ursul liber”, și-a încheiat jurnalistul neo-zeelandez descrierea locurilor vizitate în județul Brașov.