Mai mulți brașoveni care locuiesc în Livada Poștei din Brașov sunt îngrijorați și revoltați de faptul că zona de recreere a copiilor, respectiv cunoscutul derdeluș din parc, „va fi furată” de un proiect aprobat de Consiliul Local, în parteneriat cu Asociația „Zi de Bine”, prin care se dorește plantarea mai multor arbori în amintirea celor dragi. Este vorba despre proiectul „ Plantați în amintire” care va ajunge și la poalele Tâmpei.
Terenul ar urma să fie pregătit de amenajare de către firma cu care Primăria Brașov are contract pentru întreținerea zonelor verzi, iar după ce se vor face plantările, locul va fi amenajat pentru relaxare, cu alei de acces, dar și mobilier urban nou. În vederea derulării proiectului, a fost emis și un certificat de urbanism.
Brașovenii nemulțumiți de realizarea acestui proiect au creat un grup de inițiativă, prin care solicită oprirea lucrărilor din Livada Poștei. Oamenii au depus chiar și o petiție la Primăria Brașov.
Scrisoare deschisă către Primăria Orașului Brașov și Consiliul Local Brașov
„Grupul de inițiativă solicită stoparea imediată a lucrărilor din Parcul Schaeffler – Livada Poștei și
organizarea unei consultări publice prin care să se analizeze oportunitatea unui astfel de demers întrun spațiu public, prin care una dintre categoriile principale de utilizatori este de astăzi privată de
accesul la bucurie și recreere.
În cursul zilei de 27.11.2023, la ora 18.00 am constatat demararea unor serii de lucrări în Parcul Schaeffler din Livada Poștei care blochează o mare parte a derdelușului tradițional din acest loc.
Copiii deja au simțit că activitatea lor preferată din anotimpul de iarnă, este pusă în pericol. Prima întrebare a fost, noi unde ne mai dăm cu săniile? Concluzia firească și îngrijorarea este că nu vor mai fi posibile activitățile de săniuș în această zonă, de astfel o activitate deja tradiționala în localitatea Brașov. Este zona în care copiii și adulții (redevin și ei copii) râd si se simt bine, chiotele de bucurie răsună pe această zonă. De asemenea vara, este momentul când oamenii se bucură de vremea bună și stau pe această pajiște, la soare. Este o zona naturală, deschisă, cum în Brașov (centrul istoric) nu găsești ușor. În momentul de față simțim că se va transforma, și nu în folosul comunității, ci se va urbaniza treptat și acest spațiu verde, cu supraîncărcarea lui cu băncuțe sau alt tip de infrastructură.
Astăzi, acest proiect smulge zâmbetul de pe chipul a zeci de copii și părinți din tot Brașovul! O mare parte a derdelușului tradițional din parcul Livada Poștei este acoperit cu gropi și băncuțe. Dorim ca Parcul din Livadă să fie și al nostru al copiilor și părinților!
Desigur ne dorim proiecte faine și inițiative de plantare, la care putem participa, dar nu considerăm că acest parc necesită astfel de lucrări. Împreună am putea să definim rolul acestei zone în care copiii experimentează mișcare în aer liber în toate sezoanele (inclusiv săniuș).
Grupul de inițiativă pentru păstrarea Parcului din Livada este format ad-hoc și dorește păstrarea Parcului din Livada deschis pentru activități de mișcare în aer liber cu copiii, atât în sezonul de iarna, cât și de vară, fără o urbanizare excesivă”.
Ce spun părinții copiilor care se dau cu sania pe derdeluș
„Astazi copilului meu i s-a furat zâmbetul de pe față: ieri era derdelușul lui drag, astăzi de dimineață l-a găsit distru complet, plin de gropi și băncuțe. Coborând prin Parcul din Livada Poștei spre școală, am rămas uimit ca părinte, alături de copilul meu: gropi pentru pomișori, băncuțe cimentate în beton și un escavator ce săpa din greu. Oare nu ne place să-i lăsăm pe copii să se dea cu sania când este zăpadă sau vara să se tolănească pe iarbă? Vrem să urbanizăm excesiv și acest loc de joacă și libertate! Parcul este și al nostru al copiilor și al părinților ce se bucură de copiii care zburdă pe tăpșanele din acest Parc. Înțeleg că devine o zonă memorială. Într-adevăr aici îngropăm bucuria sinceră a copiilor noștri! Solicităm stoparea imediată a acestui proiect, întoarcerea terenului în forma inițială și reanalizare funcției de recreere a acestui parc pentru copii și părinți”, a declarat pentru Biz Brașov unul dintre părinți.
„Eu am copilărit în zonă, vara la fotbal unde acum este tiroliana, iar iarna cu sania și schiurile unde acum plantează arbori. Eram zeci de copii nu doar din zonă, și din alte cartiere.
Ne mirăm că nu mai ies copii la joacă, păi văd că tot noi in forțăm să stea pe tablete, telefon etc. Păcat, mare păcat…”, a declarat pentru Biz Brașov Pilbath Attila, un locuitor din zona Livada Poștei.
4 comentarii
Logica colibanica! Bani tocati pe spatii verzi, nu pe distractia copiilor!
Cate parcuri ai facut, dom’ primar? Te laudai in campanie ca Brasovul o sa aiba atatea parcuri incat o sa credem ca suntem in padure…. Si vom merge cu tramvaiul prin ele, sa construim socialismul.
Sunt destule locuri unde se pot planta copaci în Brașov și unde chiar este nevoie de amenajări de acest fel. Este păcat să se afecteze zona de agrement pentru cei mici și care este folosită mai ales pentru săniuș și alte sporturi de iarnă, cu atât mai mult cu cât zona respectivă nu duce lipsă de copaci.
Am copilărit cu acel derdeluș! De ce strica bucuria copiilor! Așa ceva ar trebui sa ne obișnuim in Romania!
Toți venetici, toti moldovenii veniți la munca, din mizeria lor de zone moldovenești, emit pretenții. Mars la voi în bătături, de unde ați venit, rupți de foame și îmbrăcați în zdrențe. Derdeluș era cândva, cand nu eta trafic intens spre Poiana. Acum, dacă vreunui moldovean îi iese copilul în carosabil și îl intende pe asfalt, da primăria în judecata. Dar vrea derdeluș. Va-n gur pe derdeluș la Iepure, prin Racadau, pe drumul vechi, la pietrele lui Solomon etc.