Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că propune pentru reforma fiscală două variante: una cu cotă unică de 16%, ceea ce ar majora puternic impozitarea pe venit și pe capital, în prezent de 10%, respectiv 8%, sau impozit progresiv.
Astfel, premierul a afirmat că reforma fiscală care va avea loc în 2025 va trebui să se bazeze pe unul dintre cele două principii: menținerea cotei unice sau introducerea impozitării progresive, potrivit Economedia.
Ciolacu a afirmat că este de acord cu o cotă unică, dar vrea ca aceasta să fie aceeași pentru toată lumea: de 16%. În acest moment, doar impozitul pe profit este de 16%. În schimb, impozitul pe venit (pe muncă) este de 10%. Acesta a fost redus de la 16% în 2018, când guvernul Dragnea a făcut „revoluția fiscală” și a crescut nivelul contribuțiilor sociale.
Pe de altă parte, Ciolacu a spus că se poate merge pe impozitare progresivă.
„Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a spus el.
Premierul a afirmat că TVA nu va crește, pentru că asta va duce la scădere a creșterii economice și la inflație.
Principalele declarații:
Trăim într-o lume a breaking news-ului, a apocalipsei. În fiecare dimineață constatăm că vine apocalipsa, că iarăși s-au luat zeci de măsuri care vor afecta profund societatea, nivelul de trai și, mai ales, afacerile dumneavoastră. Am uitat parcă să vorbim totuși și de realizările economiei românești și mai ales de realizările dumneavoastră, a antreprenorilor care au sacrificat absolut totul pentru a ajunge la acest nivel de business, pentru a fi competitori cu multinaționalele care au un angrenaj mult mai mare.
mi-aș dori să găsim până la urmă lucrurile care ne adună, să ne găsim acel spirit românesc. Am încercat cu un proiect de suflet, „Cumpără românește”, nu neapărat un slogan politic sau de alegeri, ci un mod de a ne crea o dependență și un mod de viață.
Din punctul meu de vedere nu putem să facem clasă unei concurențe dacă nu știm să ne promovăm noi înșine înainte de toate.
Toată lumea vorbește că vor fi noile taxe în 2024. A venit noua lege a pensiilor. Am finalizat cu pensiile speciale. Totuși, trebuie să fim corecți cu românii: nimeni și niciun Parlament și niciun Guvern nu poate să vină cu măsuri retroactive, ci poate să creeze o perspectivă.
Am spus-o și o să o repet în continuare. În anul 2024 sunt două lucruri foarte clare: nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică.
Indiferent de discuții din coaliție, avem o datorie față de dumneavoastră și de efortul pe care l-ați făcut nu numai în 2023, ci și în 2022, a fost și criza energetică, a fost și inflație mărită, a fost și o scădere a nivelului de trai al populației și am încercat să echilibrăm aceste lucruri.