Un loc unde poți urca în turnuri, poți explora galerii și te poți juca un joc de istorie, cu monștri, cavaleri, pedepse și recompense. Feldioara este dovada că și o cetate mică poate fi captivantă și amuzantă, chiar dacă trecutul ei a fost violent.
În ultimii ani, Feldioara a devenit destinație turistică datorită cetății săsești care a fost reconstruită temeinic timp de patru ani, până în 2017. Cetatea restaurată, așa cum poate fi văzută în prezent, recreează modul în care fortificația arăta în secolul XVII, când atinsese etapa maximă de dezvoltare.
Cetatea este specială și fiindcă se numără printre puținele muzee românești deschise publicului și lunea, iar biletul este 15 lei. Ai ce să faci la Feldioara, chiar dacă cetatea este mai mică decât cea de la Prejmer. Poți urca și în trei turnuri, unde se găsesc expoziții despre teutoni, despre casele săsești și românești și despre istoria așezării.
Cea mai distractivă încăpere se numește „capsula de cultură” și înăuntru se găsește un ecran tactil unde poți rezolva puzzle-uri de istorie și, mai ales, o tablă de joc cât o masă de bucătărie unde poți juca „Coroana Țării Bârsei”, potrivit HotNews. Este un joc stil „Nu te supăra frate” cu un zar și patru pioni din lemn cu care trebuie să parcurgi drumul de la 1, la 100. Partea simpatică este că sunt căsuțe cu diferite instrucțiuni legate de istoria Țării Bârsei, cu îndemnuri de genul:
- Te-ai întâlnit cu un uriaș din Țara Bârsei, întoarce-te la poziția 1”
- Arhitectul de la Biserica Neagră nu te lasă să pleci de pe șantier. Stai o tură!
- Viclenia femeilor din Hărman te-a scăpat de maleficul principe Gabriel Bathory. Mergi la numărul 89!
- Tătarii te-au luat în robie la Ghimbav. Te-ai întors la numărul 44!
- Ai marfă de vândut. Stai o tură cu negustorii din Brașov!
Cetatea Feldioara și-a pierdut rolul militar după 1750, iar oamenii din localitate au folosit-o pe post de loc de întâlnire la evenimentele importante și feldiorenii au făcut și lucrări de restaurare până spre anul 1900. Cetatea a fost lăsată în paragină și s-a degradat după anul 2000. Restaurarea s-a făcut între 2013 și 2017.