Singurătatea a devenit o problemă abordată la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că efectele singurătății asupra sănătății sunt echivalente cu impactul fumatului a 15 țigări pe zi.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat o comisie internațională pentru singurătate, despre care susține că poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor precum fumatul a 15 țigări pe zi.
În urma avertizării, OMS a instituit o comisie internațională, pentru a aborda această problemă. Comisia este condusă de Vivek Murthy, medic-șef al SUA, care este și principalul reprezentant al țării în domeniul sănătății publice și va funcționa pentru o perioadă de trei ani.
Decizia vine după ce pandemia de Covid-19 a oprit activitatea economică și socială, crescând nivelul de singurătate, dar și pe fondul unei noi conștientizări a importanței problemei, scrie antena3.ro.
Murthy a subliniat că riscurile pentru sănătate asociate singurătății sunt asemănătoare cu cele generate de obezitate și inactivitatea fizică și, în unele cazuri, chiar mai mari. Deși singurătatea este adesea percepută ca o problemă specifică țărilor dezvoltate, datele arată că un sfert dintre persoanele în vârstă se confruntă cu izolarea socială în toate regiunile lumii.
Efectele singurătății sunt extrem de serioase, conform lui Murthy, la adulţii în vârstă care suferă de singurătate există o probabilitate cu 50% mai mare de a dezvolta demență și cu 30% mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.
„Singurătatea transcende granițele și devine o problemă globală de sănătate publică care afectează fiecare aspect al sănătății, bunăstării și dezvoltării… Izolarea socială nu cunoaște vârstă sau limite”,a spus diplomata Chido Mpemba.
Singuratatea și sănătatea psihică
Deși singurătatea poate fi gestionată de unele persoane eficient, astfel încât sentimentul apăsător sau dureros să dispară, unele studii au arătat că trăirile nu pot dispărea cu totul și creierul procesează informațiile, se pregătește pentru un potențial pericol și astfel pot să se ivească erori în gândire, spun specialiștii. Acestea determina o percepție greșită asupra modului de acțiune sau a celui de comportament fata de cei din jur. Interpretarea greșită a intențiilor sau comunicarea deficitara ne face să nu putem relaționă normal și să ne adâncim în singurarate pentru că nu suntem înțeleși. Singurătatea a fost asociata, de-a lungul timpului, cu unele tulburări de sănătate mintala. Singurătatea poate avea dublu rol, fie de răspuns la o afecțiune de sănătate psihica, fie poate fi un „declanșator” al unei probleme mintale.
Depresia, anxietatea, psihoza, dementa, boala Alzheimer, abuzul fizic asupra altor persoane, dependenta de alcool sau de substanțe interzise, comportament antisocial, apariția bolilor cardiovasculare, accident vascular cerebral, nivel crescut de stres, probleme cu somnul, precum și gânduri suicidale, toate sunt efecte ale singurătății asupra sănătății fizice și psihice, pe care fie le observam singuri, fie avem nevoie de sprijinul altora pentru a le conștientiză, completează specialiștii.
Ce putem face pentru a preveni sau trata singurătatea?
- Diagnosticarea și tratarea corespunzătoare a bolilor fizice și psihice
- Redescoperirea prietenilor și a familiei
- Ieșirea frecventa din casa
- Implicarea în activități în afara locuinței sau a serviciului, comunitare sau de voluntariat
- Identificarea și aderararea la un grup cu preocupări asemănătoare
- Adoptarea unui animal de companie
- Schimbarea stilului de viață și a dietei, practicarea unor activități fizice frecvente
- Identificarea factorilor de stres și conștientizarea problemelor pentru a le putea elimina
Constatarea problemelor cu care ne confruntam pe fondul singurătății sau cu suportul membrilor familiei este doar un prim pas. Putem obține ajutor din partea apropiaților sau chiar putem face un efort pentru a depăși acest stadiu al vieții singuri, însă, tulburările pot fi profunde și poate fi necesar ajutorul de specialitate. Sprijinul unui psihoterapeut sau al unui psihiatru este esențial, așadar nu trebuie să ezitam să apelam la profesioniști. Ședințele individuale de psihoterapie sau aderarea la grupurile suport pot fi variantele potrivite, în situații complexe.