
Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a publicat un raport de monitorizare a calității aerului pentru zona cartierului Liziera, ce aparține de comuna Hărman, după ce în luna septembrie laboratorul mobil a efectuat primele monitorizări ale calității aerului în Brașov, respectiv în cartierul brașovean Triaj.
Chiar dacă echipamentele laboratorului APM au fost date peste cap în septembrie de mirosurile pestilențiale înregistrate în zona Triaj, iar autoritățile au cercetat și au elaborat planuri de măsuri, duhoarea continuă să acopere periodic Brașov.
Astfel, Laboratorul APM a fost instalat în perioada 30 octombrie – 13 noiembrie în cartierul Liziera, după ce au sesizat numeroase sesizări ale locatarilor cartierului, precum și a primăriei, cu privire la persistența mirosurilor pestilențiale. Și de această dată au fost înregistrate 43 de depășiri ale cantității de hidrogen sulfurat din aer, respectiv a principalului poluant în caz de disconfort olfactiv.
Potrivit acestui raport, cele mai „grele” mirosuri au fost în seara zilei de 7 noiembrie. „În general, în această perioadă, a fost cer senin, nu s-au înregistrat fenomene de ceață sau inversiune termică. Viteza vântului a fost moderată. Majoritatea depășirilor pentru poluantul hidrogen sulfurat, medii pe 30 de minute, s-au înregistrat când direcția vântului a fost predominant estică.
APM a transmis sesizări celorlalte autorități competente care pot lua măsuri și efectua controale în cazul apariției unei astfel de poluări.
În luna octombrie, după ce APM a realizat cu laboratorul mobil o monitorizare a calității aerului în zona Triaj, la nivelul Prefecturii a fost înființată o Comisie mixtă de control a posibilelor surse generatoare a poluării cu hidrogen sulfurat înregistrată pe raza zonei metropolitane Braşov.
S-au dat și unele amenzi și s-au dispus și măsuri, inclusiv administratorului rampei de gunoi.
- Reamintim măsurile specifice pe care trebuie să le implementeze administratorul rampei de gunoi până la final de an (conform raportului comisie de control)
- acṭiuni de plantare /înlocuire a perdelei vegetale din cadrul depozitului în zona din dreptul celulei 4 spre bazinul de colectare levigat (termen 30.11.2023);
- suprafața activă de depozitare a deșeurilor în celula 4, în perioadele apariṭiei disconfortului olfactiv, să fie de maxim 1000 mp (deşi legislaṭia permite o suprafaṭă de 2500 mp), iar la sfarşitul fiecărei zile suprafaṭa activă sa fie acoperită;
- bazinul de levigat să fie prevăzut cu sistem de acoperire plutitor pentru reducerea emisiilor (termen 31.12.2023);
- transmiterea la GNM CJ Braşov, săptămânal a monitorizării staṭiei de ardere gaz de depozit pentru indicatorii „temperatură de ardere” şi ”debitul gazului intrat în sistemul de ardere”;
- reactualizarea planului de management al mirosului (termen 30.10.2023).
2 comentarii
Bună ziua. Dar despre poluarea orașului și a mediului, se știe de unde vine ? Știți „ceața” aceea ce era peste oraș. Pe 13 noiembrie 2023 , am văzut în zona Steagu spre pădure, zona era între blocul cu reclama roșie Velux de pe bloc și un furnal metalic. Se ardea ceva acolo și fumul s-a lăsat spre Racadau, apoi și în stânga. Și noaptea cred că a ars iar, că dimineața erau ultimele zvâcniri ce se vedeau acolo. Și în acea noapte mirosea f urât. Am poze.
Pai normal ca duhoarea persista , daca nu au inchis sursa. S-au invartit in jurul ei cum se invarte cainele in jurul cozii.