Consilierii locali brașoveni au fost convocați astăzi într-o ședință extraordinară de către grupul PNL pentru a dezbate patru proiecte propuse de aceștia. Trei dintre acestea au vizat constituirea la nivelul deliberativului local a unor comisii de analiză și verificare: pentru managementul Clubului Sportiv Municipal Corona Brașov, pentru modul de utilizare a fondurilor publice destinate deplasărilor aleșilor publici din cadrul UAT Municipiul Brașov și pentru modul de punere în aplicare a legislației protecției datelor cu caracter personal în cadrul Primăriei Brașov. Proiectele nu fuseseră aprobate de către comisiile de specialitate, ținând cont că au fost redactate pe ultima sută de metri, astfel că au fost analizate în direct, în cadrul ședinței.
Comisii paralele cu instituțiile de anchetă
Viceprimarul liberal Sebastian Rusu a precizat că prin dezbaterea acestor proiecte „facem ce considerăm că este corect și legal”. „Proiectele sunt absolut legale și pot fi dezbătute”, a spus edilul.
Nu de aceeași părere au fost consilierii USR, dar nici departamentul Juridic al municipalității. Astfel, viceprimarul USR Flavia Boghiu a ținut să sublinieze faptul că există instituții care au atribuții de control pentru a efectua astfel de anchete și analize și Consiliul Local nu se poate substitui acestora. „Consilierii locali nu dau aviz de legalitate. Aceste proiecte în forma aceasta nu respectă condițiile de legalitate și forma juridică”, a spus Flavia Boghiu.
Respinse cu argumente juridice
„Potrivit Legii 24/2000 (privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – n.r.) niciodată un act administrativ individual nu poate încălca alte norme legale în vigoare. Un proiect de CL ce are un caracter individual nu poate deroga de la prevederile Codului Administrativ și altor legi speciale. Consiliul Local are niște atribuții limitative. Și din practica instanțelor, o hotărâre de CL nu poate acoperi ce spune legea. Are o forță inferioară normelor legale”, a precizat Anda Zamora, director al Direcției Juridice și de Administrație Publică Locală din Primăria Brașov.
De altfel, primarul Allen Coliban le-a transmis aleșilor liberali că, până acum, nu au venit să aibă o discuție aplicată pe problemele pe care le sesizează și doar încearcă să paseze vina aparatului de specialitate din Primărie.
Astfel, după ce reprezentanta Direcției Juridice a dat de înțeles că înființarea unor astfel de comisii nici nu respectă întru totul legislația, deși grupul PNL (10 consilieri) și cel PSD (4 consilieri) ar fi avut majoritatea dorită fără probleme, cum s-a întâmplat la ședințele precedente, aleșii social-democrați și-au schimbat perspectiva și au votat împotriva înființării acestor comisii, raliindu-se astfel cu cei 11 colegi din USR.
Un proiect bun, dar care trebuie construit corespunzător
„Colacul de salvare” al PNL în ochii brașovenilor de rând pentru convocarea acestei ședințe extraordinare era un proiect social, care să vină în sprijinul familiilor cu copii, respectiv finanțarea din bugetul municipalității a unui program de tip „after school”. Și acest proiect a fost făcut pe grabă, astfel că nu ar fi putut fi pus în aplicare după cum au constatat mare parte dintre aleși, astfel că a întrunit doar 10 voturi „pentru” și 15 „împotrivă”.
De altfel, conform legislației, inițierea unui astfel de program, care se desfășoară în regim pilot în câteva unități din municipiu, ar fi trebuit pusă la punct înainte de începerea anului școlar. Viceprimarul Flavia Boghiu a propus să existe o discuție aplicată împreună cu Inspectoratul Școlar și aparatul de specialitate al Primăriei pe această temă, astfel încât programul să ajute cu precădere familiile care au o situație financiară precară.