
Trestia de zahăr este cea care stă la baza fabricării romului. Asociată încă din vechi timpuri cu fioroșii pirați, romul a căpătat noi forme și structuri de-a lungul anilor și este considerată o licoare cu identitate care vine tocmai din Caraibe. Însă iată ce se știe despre rom și ce lucruri sunt asociate cu această băutură.
Ce curiozități se știu despre rom?
- Originea romului, nu în totalitate cunoscută
Potrivit scrierilor, romul pare să aibă origi în Caraibe, un paradis tropical, care în trecut era des frecventat de pirați. Pe de altă parte, această licoare pare să își tragă rădăcinile și din Franța, analizând cuvântul arôme (în traducere liberă, aromă) sau poate chiar de la marinarii batavi care cucereau totul în jur.
În orice caz, băutura se fabrică din trestie de zahăr, însă poate fi distilat și din melasă. Sunt multe categorii de rom și branduri cunoscute în lume, însă dacă vrei să descoperi câteva dintre acestea, poți intra pe Altex.ro și alege o sticlă deosebită de astfel de licoare.
- Victoriile piraților erau sărbătorite cu rom
Treburile piraților erau destul de clare pe vremuri: cucereau tot și furau comorile de aur. O victorie pe mare ca aceasta era apoi sărbătorită prin muzică, dans, bucate alese și bineînțeles… rom.
Cum această licoare se fabrică de foarte mulți ani, romul se regăsea printre coloniile engleze sau cele franceze, când pirații din Caraibe, Guatemala, Belize sau Barbados își puneau amprenta pe oriunde treceau.
- Romul poate ajunge și la 75 de grade tărie
Știai că romul este o tărie cu cel puțin 40 de grade alcool? Ei bine, asta nu este tot pentru că anumiți fabricanți chiar se joacă cu focul și oferă pe piața de produse de acest gen chiar și cu alcool de 75 de grade.
Este clar că romul cu o asemenea tărie alcoolică trebuie savurat cu moderație. Pe de altă parte, există și variantele aromate, cu parfumuri exotice sau cele extrem de învechite care nu sunt atât de tari.
- Se pot face cocktailuri deosebite pe bază de rom
Știai că romul se poate savura și în alte combinații? Poți încerca o grămadă de cocktailuri pe bază de rom, așa cum sunt Cuba libre, Mojito sau Daiquiri, cele mai cunoscute din lume. Dacă ieși în oraș și ai chef de un pic de rom, poți opta pentru un cocktail cu adevărat spectaculos și savura o băutură deosebită.
- Romul se păstrează în butoaie de stejar
După distilarea romului, băutura trece direct în butoaiele de stejar. Cu cât mai vechi este butoiul respectiv cu atât mai bine pentru că îi oferă romului o savoare aparte. Pe de altă parte, romul se lasă la maturat chiar și pentru câțiva ani buni înainte de a fi distribuit pe piață.
- Dacă mergi în Cuba, negreșit o să bei un rom de calitate
Caraibe, Jamaica, Republica Dominicană și Puerto Rico sunt destinatii exotice unde romul își face simțită prezența în activitățile de zi cu zi ale localnicilor. Însă este ceva special când vine vorba de Cuba pentru că romul pare să aibă un alt gust, adesea asociat cu libertatea și rebeliunea în egală măsură. Să nu te mire dacă atunci când intri într-un bar cubanez ești servit din prima cu un schnaps de rom!
Așadar, romul are poveștile lui interesante și chiar dacă originea acestei băuturi nu este în totalitate clară, licoarea se numără printre cele mai apreciate din categoria sa.