În 2023, Postul Crăciunului începe în data de 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Postul Crăciunului durează 40 de zile, însă se ține mult mai uşor decât Postul Paştelui, având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă.
Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului are și câteva dezlegare la pește. Iată care sunt:
· Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
25 noiembrie
· 26 noiembrie
· 30 noiembrie – Sfântul Andrei
· 3 decembrie
· 4 decembrie
· 5 decembrie
· 6 decembrie – Sfântul Nicolae
· Joi, 7 decembrie
· 9 decembrie
· 10 decembrie
· 12 decembrie
· 16 decembrie
· 17 decembrie
· 18 decembrie
Zilele cu dezlegare la pește vin ca o răsplată pentru credincioșii care postesc. Totodată, acestea sunt zile prin care Iisus este sărbătorit.
În aceste zile, credincioșii se pot înfrupta din bucate pe bază de pește, fie că vorbim despre zacuscă de pește, saramură sau alte preparate.
Semnificația Postului Crăciunului
Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.
Acest post are o semnificație specială. Este un timp în care creștinii se pregătesc spiritual și se concentrează asupra semnificației Nașterii lui Isus Hristos.
Este o ocazie de a reflecta asupra credinței și de a medita la importanța acestui eveniment.
Postul Crăciunului înseamnă abținerea de la anumite alimente, precum carne sau produse lactate, dar și înfrânarea de la anumite plăceri sau obiceiuri.
Dacă vorbim despre înfrânarea fizică, aceasta are un scop spiritual, acela de a ajuta credincioșii să se concentreze asupra vieții spirituale, să renunțe la păcatele lor și să se curățească spiritual înainte de a sărbători Nașterea lui Iisus.
Postul Crăciunului reprezintă, de asemenea, o perioadă de așteptare și nădejde. Creștinii se pregătesc pentru venirea lui Iisus Hristos nu doar ca un eveniment istoric, ci și ca o realitate spirituală prezentă în viața lor. Este momentul în care oamenii se concentrează să fie mai buni, să își ajute și să își iubească aproapele, să cinstească numele Domnului și să facă fapte bune.
În această perioadă se renunță la plăcerile lumești și oamenii se îndreaptă către rugăciune și purificare spirituale.
Prin abținerea de la gânduri negre, mâncăruri de dulce și renunțarea la individualism, credincioșii să se apropie mai mult de Dumnezeu, își întăresc credința și se abțin de la cele lumești.
Este o perioadă de pregătire spirituală și de concentrare asupra adevăratelor valori creștine înainte de a sărbători unul dintre cele mai importante evenimente din an: Nașterea lui Dumnezeu.