Versurile celui mai „poet” dintre aleșii locali brașoveni, analizate de specialiști: „Varză” sau „Să se întoarcă la Dicționarul Ortografic, Ortoepic, Morfologic al Limbii Române”
Unul dintre cei mai vocali consilieri locali din Brașov, liberalul Cătălin Anton, se „remarcă” în urbe (și nu numai) și prin postarea unor „poezii” pe pagina lui de socializare.
Președinte în ultimele luni al ședințelor de Consiliu Local, Anton este deja cunoscut de cei care au răbdare să privească modul în care aleșii hotărăsc pentru brașoveni, pentru modul în care se manifestă în timpul lucrărilor CL. Liberalul are un dialog permanent și obstructiv cu cei care nu sunt în aceeași alianță cu domnia sa sau conduce ședințele după reguli știute doar de el.
Anton este pensionar special, după ce, printr-o operațiune de „mare finețe”, în octombrie 2016 a plecat din Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov (unde lucra la Biroul Învățământ), exact cu 11 luni înainte de pensionare, pe poziția de director al Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor. Indubitabil, pentru că a fost recunoscut drept cel mai potrivit om să conducă Administrația Cimitirelor Eroilor, unde salariul i-a crescut brusc, și ca urmare, după 11 luni de muncă în folosul mormintelor militare, Anton a primit o pensie anuală, specială, de 110.844 lei. Adică 9.237 de lei net lunar. Interesant că în luna mai 2023, la 6 ani după ce a ieșit la pensie, Anton mai figura drept director al Oficiului, iar după un articol Biz Brașov, website-ul instituției a fost actualizat, astfel încât Anton nu mai e pe acolo. Doar e pensionar special de 6 ani…
În timpul liber, atunci când nu se „afirmă” în ședințele de Consiliu Local ca un element moralizator pentru oricine nu gândește ca domnia sa, Anton scrie. Iar ce scrie, publică pe pagina personală de socializare. Curioși să descoperim valoarea scrierilor consilierului local Anton, am contactat un critic literar și doi profesori de română. Vă propunem 3 poezii (publicate de Anton pe pagina lui de socializare, care este publică) care au fost citite și analizate de profesioniștii contactați de Biz Brașov, dar fără a li se dezvălui identitatea autorului:
Poți și vrei Dacă îți pui în cap Și îți repeți întruna, Că vrei să schimbi ceva, Să nu regreți, Apucă-te și fă și tu, Nu te uita la altul, Căci timpul trece oricum Și numai tu pierzi startul! Nu aștepta elogii, Căci nu vin niciodată, Mai multe vor fi vorbe, Apoi, te lasă baltă! Apucă-te de muncă, Mai lasă-un timp visarea, Căci nimeni nu te-ajută, Virtute-i nepăsarea! Dar să te-aștepți să fie, Atunci când vei ajunge, Prieteni peste-o mie Te-or unge sau disjunge! Să nu îți pese-n veci, Că mulți îți vor tăcerea, Povestea-i de la greci, Tu să-ți petreci durerea! De vei găsi puterea Să treci peste orice, Îți vei fixa părerea Că….. tu, tine, ție, te!
Vieți paralele Pereche suavă fără să știe, Lăsată să bâjbâie, fără să fie, Căutări abisale în neconcordanță, Mișcări ordonate fără speranță! Trăiesc în dorința de-a se găsi, Aleargă într-una fără-a fugi, Privesc în zenit căutând ce există, Dar infinitul e pe-o altă pistă! Sorb o idee ce le e sfântă, Inima lor într-una le cântă, Nu renunța la ce e al vostru Și veți găsi într-o bună zi rostul!
Boi și rațe Mai mulți boi pe un imaș Priveau taurul trufaș Și gândeau cu voce tare, Uite-un bou cu capu’ mare! Boii au tot mers în luncă, Să privească la o juncă, Iar în drumul lor sordid, Rațele-i priveau candid! Stând pe baltă și plutind Nemuncind și măcănind, Își dădeau și ele-n grabă Cu părerea, c-ar fi treabă! Uite boii, azi sunt liberi, Îs bătrâni, nu mai sunt tineri, Noi muncim plutind pe apă, Boii n-au cum să priceapă! Pe-înserat în drum spre casă, Dup-o zi prea tumultoasă, Cârdul se-ntâlni cu ciurda Și cum brânza nu-i ca urda, Rațelor cu minte-ngustă, Boii le-au răspuns cu șustă! Coadele le-au ridicat, Rațelor în cap le-au dat, Fulgi în patru zări s-au dus, Rațele-s cu fundu-n sus! De durere și de jale, Rațele s-au dat din cale, Lasând boii să se ducă, Neputând să-i mai seducă! Boii și rațe sunt oriunde, Cu-ale lor păreri profunde, Iar în lumea asta mare, Să mai taci îți dă valoare!
Criticul literar a citit doar prima „poezie” în întregime, iar din a doua câteva rânduri (după cum ne-a declarat). Primul comentariu a fost: „varză”. Iar al doilea a fost: „Nu pot să îmi pierd timpul cu așa ceva. Dacă vrea să scrie, să scrie, dar eu nu pot să analizez așa ceva.”
Un al doilea specialist care a citit „scrierile” lui Anton este un reputat profesor de română și scriitor din Brașov, care publică sub pseudonimul Ioana Ștefan. Aceasta ne-a declarat:
„Scrierile acestea nu au nicio valoare literară. Autorului i se potrivește morala dintr-una din scrieri: -Iar în lumea mare, să mai taci îți dă valoare- ”
Mai mult, profesorul brașovean îi sugerează consilierului local să se întoarcă la dicționar și la orele de gramatică:
„ Să se întoarcă la DOOM (n.r. Dictionarul Ortografic, Ortoepic, Morfologic al Limbii Române), pentru că „într-una/întruna” se scrie cu sau fără cratimă după o regulă, nu după ureche”.
Ca un element pozitiv, profesorul ne-a spus că Anton „are simțul rimei și al ritmului”.
Al treilea profesionist în literatură contactat de BizBrașov, profesor doctor Laura B., a evaluat munca fostului șef al Cimitirelor Militare după cum urmează:
„Poezii ce reflectă o lipsă acută a talentului și a harului de a scrie poezie autentică. Simple cuvinte care rimează, fără niciun sens sau logică interioară. Posibilul cititor ar putea fi gospodinele care savurează telenovelele. Nu există stil, coerență sau un sens care să apropie aceste înșiruiri de cuvinte de domeniul sensibil și rafinat al poeziei autentice. Un autor diletant, care nu stăpânește arta scrisului, și care, se pare, că nu are repere culturale și literare solide. Autorul, în căutare de inimioare pe facebook, crede că scrie poezie, doar pentru că unele versuri rimează…sau cel puțin dau impresia unor rime. Așa-zise versuri care trădează lipsa inteligenței, culturii și a unei solide cunoașteri a ceea ce înseamnă scrisul. În căutare de celebritate, autorul debitează platitudini. Cuvinte schilodite și asocieri nefericite care trădează lipsa inteligenței și talentul…Vorba autorului însuși:
„ Apoi, te lasă baltă!/Apucă-te de muncă”…adică de citit și studiat la modul serios”.
De acord cu parerile celor trei critici ,nimeni nu-i pune sa analizeze asa ceva ,in schimb puteau sa analizeze ,,monumentalele” versuri ale singurului animal cu nume de pasare Paunescu si ale lingaului VC Tudorsi acestia nu sant singurii ,il mai analizeaza si pe Dinescu cu ,,puii vineti din galantare ”, ca ai lui de la mosia furata de la Cetate ,mai lasati-ma si cu lingaii astia care cica-s critici ,critici la ce ?
Un comentariu
De acord cu parerile celor trei critici ,nimeni nu-i pune sa analizeze asa ceva ,in schimb puteau sa analizeze ,,monumentalele” versuri ale singurului animal cu nume de pasare Paunescu si ale lingaului VC Tudorsi acestia nu sant singurii ,il mai analizeaza si pe Dinescu cu ,,puii vineti din galantare ”, ca ai lui de la mosia furata de la Cetate ,mai lasati-ma si cu lingaii astia care cica-s critici ,critici la ce ?