Ordonanța „austerității”, dată de guvernul Ciolacu, împreună cu altele făcute la fel, pe genunchi, de „specialiștii” din ministere, crează confuzie și mari probleme pentru omul de rând. Azi se dă ordin că nu mai ai voi să tai porcul, mâine se dă ordin că ai voie. Azi se dă ordin că nu ai voie cu bani lichizi, mâine apar liberalii și strigă că ei ar vrea să dea voie românilor, înapoi, la cash. Ciolacu taie banii de paranghelii, dar lovește în spitale, care nici bani de hârtie de copiator nu mai au voie să cheltuie. Dar, de pensiile speciale nu mai vorbește nimeni, ci doar de creșterea pensiilor cu 13.9% din ianuarie și cu 40% din septembrie, chiar înainte de alegeri.
Legea „cash-ului”
În dorința de a limita evaziunea fiscală pe care o face țăranul care vinde cartofi, țuică sau mere Coaliția PSD-PNL a decis că tranzacțiile cu bani cash să fie limitate la 1.000 de lei pentru firme și la 5.000 de lei pentru persoane fizice. După ce au apărut, în spațiul public, comentarii negative la adresa acestei prevederi, deputatul PNL Adrian Felician Cozma a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, că liberalii vor depune un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate noile plafoane privind plăţile în numerar. De parcă nu liberalii, împreună cu PSD au „gândit” această schimbare. Dar, după ce liberalii s-au sucit, s-ar putea reveni la forma iniţială a Legii 70/2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale.
„Vă anunţ că facem o corecţie, ca urmare a unei erori strecurate în angajarea răspunderii domnului prim-ministru Ciolacu. Şi anume, grupul PNL depune un proiect de lege prin care anulează plafoanele privind limitarea plăţilor cash şi, ca urmare, vom reveni la forma iniţială, prin care românii pot să îşi cheltuie banii aşa cum trebuie şi sunt readuşi, de fapt, la un drept constituţional”, a spus Cozma.
„Este inadmisibil să limităm libertatea de a cheltui bani a cetăţenilor români. (…) Revenim la forma iniţială a Legii 70 din 2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale, aşa cum este normal. Tot grupul PNL este alături de acest demers. Domnul Ciolacu a vrut neapărat – şi nu înţeleg din ce motive – să introducă această măsură, care este clar împotriva românilor”, a susţinut el.
Legea „Porcul”
Tot guvernul Ciolacu a stabilit, în urmă cu o săptămână, reguli mai dure pentru porcul crescut în bătătură de românul de rând. Animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne. Potrivit legii inițiale, micii crescători de porcine erau nevoiți să întocmească un adevărat dosar cu zeci de documente prin care să demonstreze că porcii sunt sănătoși și că nu pun în pericol sănătatea și igiena alimentară, dacă voiau să vândă animalul.
Dar…ca și în cazul cash-ului, guvernanții s-au sucit, iar luni, după o ședință cu ministrul agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a modificat Legea porcului, prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcilor din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia să schimbe legea astfel încât în perioada sărbătorilor de iarnă, atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice.
„Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)”, a explicat ministrul.
Ordonanța austerității lasă spitalele fără bani
Șefii spitalelor din București cer Guvernului să scoată domeniul sănătății din Ordonanța de Urgență care limitează cheltuielile bugetare în instituțiile publice. Ei reclamă că proiectul a stat în dezbatere publică mult prea puțin și nu a fost timp suficient pentru formularea obiecțiilor. Conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti susține că prevederile Ordonanței de urgență care limitează cheltuielile bugetare în instituțiile publice vor avea un impact profund negativ asupra pacienţilor şi spitalelor.
Oana Sivache, directorul general al Administrației, spune că nu se mai pot face investiții în sănătate, aparate medicale de ultimă generație, în construcții noi sau în reparații. În plus, spitalele vor avea facturi neplătite pentru că ordonanța limitează plata lor la media lunilor ianuarie-septembrie 2023.
”Va fi afectată și funcționarea administrativă a spitalelor”, mai spune Oana Sivache pentru că ordonanța interzice cumpărarea, de exemplu, a hârtiei pentru copiator. Șefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti susține că și unitățile medicale din țară se confruntă cu aceleași probleme.
De pensiile speciale nu se spune nimic
În mijlocul acestor „brambureli” guvernamentale, nimeni nu mai spune nimic despre reducerea pensiilor speciale. Dar, pentru că vine un an electoral, guvernul a anunțat o creștere a pensiilor cu 13.9% în ianuarie și cu 40% de la 1 septembrie 2024. În România bugetul de stat cheltuie pe salariile bugetare 37% din venituri, în timp ce media europeană este de 21%, iar pensiile mărite cu 40% vor bloca și mai mult bugetul. Economistul şi prof. univ. dr. Mircea Coşea explică de ce anul acesta nu s-a făcut rectificarea bugetară:
”Vorbesc direct, fără să am vreun angajament politic, îmi asum ceea ce vorbesc. Faptul că nu s-a făcut rectificare este o recunoaștere a Guvernului că bugetul este în faliment. Că nu are cum să facă rectificarea, că nu mai sunt bani. Este un faliment, acesta este cuvântul – este urât”.