
Luni, consiliera locală PSD Alexandra Crivineanu a emis un comunicat de presă în care se plângea că accesul consilierilor locali a fost restricționat pentru anumite zone din clădirea unde lucrează angajații primăriei. Crivineanu declara că aleșii nu mai au voie să meargă în birourile de la spații verzi sau la cei care se ocupă de amplasarea coșurilor de gunoi, ca să-i roage, în numele cetățenilor, una-alta.
„Practic, reprezentanții brașovenilor în Consiliul Local, aleși prin vot direct, egal și liber exprimat și mandatați pentru a rezolva problemele comunității (de la toaletarea copacilor, amenajarea spațiilor verzi, amplasare bănci și coșuri de gunoi în cartiere, până la ajutorul dat brașovenilor pentru a participa la licitațiile pentru parcări, relația asociațiilor de proprietari cu primăria etc.) NU mai au voie să meargă la departamentele de specialitate din Primăria Brașov!!!”, a declarat Crivineanu.
Dar, nicăieri în legislație nu scrie că un consilier local are în atribuțiuni să meargă în birourile angajaților din primărie, pentru a cere să fie plantat un copăcel într-un loc sau să amplaseze un coș de gunoi altundeva, așa cum sugerează Crivineanu că s-a întâmplat până acum. Consiliul Local are atribuții de aprobare sau respingere a propunerilor venite de la executiv și nu aceea de a solicita, în nume personal, chiar și ca reprezentant ales al comunității, rezolvarea unor probleme punctuale. Mai mult, astfel de intervenții ar putea intra la categoria „trafic de influență”, chiar dacă public este clamat „interesul cetățeanului”.
Coliban spune că prin măsura limitării accesului consilierilor locali strict la zonele în care au dreptul se revine la normalitate:
„Consilierii locali brașoveni, indiferent de partidul politic pe care îl reprezintă, au în continuare acces în primărie. Accesul acestora este neîngrădit la Biroul Relații Consilieri, la Cabinetul Primarului sau la sala de Consiliu Local, acolo unde ar trebui să ia decizii în interesul brașovenilor. De asemenea, consilierii locali au acces la reprezentanții executivului în cadrul comisiilor de specialitate și în cadrul ședințelor de Consiliu. Este vorba de o normalizare a interacțiunilor dintre consilierii locali și reprezentanții aparatului executiv”
Și liberalii au semnat astăzi un document prin care cer să fie lăsați înapoi, prin birourile angajaților. Liberalii au venit cu un executor judecătoresc, care să constate că ei nu mai au acces în departamentele executive ale primăriei, deși aleșii sunt în Consiliul Local pentru a aproba sau respinge proiecte și nu pentru a discuta cu angajații municipalității.
Viceprimarul Sebastian Rusu spune că acțiunea primarului va avea consecințe asupra orașului Brașov, dar fără să explice în mod clar cum ar putea fi ajutată comunitatea brașoveană dacă aleșii merg, în continuare, prin birourile angajaților minicipalității.