
După cum vă informa BizBrașov sâmbătă, la Sfântu Gheorghe a avut loc în week-end Festivalul Deliciilor Dulci , în cadrul căruia a fost produs un Kürtőskalács lung de 20 de metri și unul poleit, în loc de zahăr, cu…foiță de aur.
Kürtőskalács-UL de aproximativ 30 de centimetri, poleit cu foiţă comestibilă de aur de 24 K, a fost scos la licitaţie duminică după-amiază, iar banii obţinuţi au fost donaţi Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care derulează mai multe programe caritabile, printre care şi „Masa pe roţi”, prin intermediul căruia asigură o masă caldă pe zi câtorva zeci de persoane vârstnice din municipiu.

„Am putea crede că Kürtőskalács-ul de aur există doar în poveşti. Anul acesta, la festivalul Cozonacului Kürtőskalács-ului s-a dovedit că, cu puţin altruism, iubire şi dorinţă de a ajuta, poveştile pot deveni realitate. Mulţumim organizatorilor că s-au gândit la organizaţia noastră şi suntem recunoscători pentru donaţia primită, care sprijină programul nostru de Masa pe Roţi”, au scris reprezentanţii Serviciului de Ajutor Maltez pe pagina de Facebook.
În cadrul Festivalului Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe, Organizaţia de Tineret din Sântionlunca a preparat un colac secuiesc în lungime de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel de anul trecut, pentru acesta fiind folosite 60 kg de făină, 10 kg de unt, 20 kg de zahăr, jumătate de kilogram de drojdie şi aceeaşi cantitate de sare, 6 kg de coajă de lămâie, 1 kg de zahăr vanilat şi 25 de litri de lapte. De asemenea, a avut loc un concurs la care au participat 13 echipe din Covasna, Harghita, Mureş, Cluj şi Satu Mare, în cadrul căruia au fost desemnaţi cei mai buni producători de kurtos din acest an.

Concursul s-a derulat pe două categorii: kürtőskalács preparat după reţete tradiţionale şi „kürtőskalács regândit”.
La prima categorie, juriul a acordat titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” familiei Simon din localitatea covăsneană Sântionlunca, iar marele premiu a constat în 720 kg de făină.
Premiul de popularitate, acordat pe baza voturilor publicului, a revenit în acest an echipei Melinda Kürtős din Sfântu Gheorghe, care a primit drept premiu un aparat de făcut kürtőskalács, iar echipa Saitos, aflată la mică diferenţă de voturi, a primit o jumătate de palet de cărbune.
La categoria „Kürtőskalács-ul reinterpretat al anului”, care a avut ca temă „kürtőskalács neîndulcit”, marele premiu a fost atribuit echipei Marica Kalacsa din Sânmartin, judeţul Harghita, care a preparat un kürtőskalács cu caşcaval, chimen şi leurdă. Premiul a constat în 110 kg de zahăr, un palet de cărbune, precum şi brânză „raclette” maturată timp de 491 de zilem, oferită de o fabrică de lactate din localitatea Arcuş, care a sponsorizat şi „ Kürtőskalács-ul de aur”.
În cadrul acestei probe, desfăşurată duminică, au fost create şi alte reţete de kürtőskalács neîndulcit, participanţii folosind o varietate de ingrediente, precum roşii, kaizer, şuncă, usturoi, măsline sau slănină.
Festivalul Deliciilor Dulci a fost organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Agrosic, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Asociaţia organizaţiilor de fermieri din Ţinutul Secuiesc în colaborare cu mai mulţi parteneri.
