Astăzi, Scheiul este blocat de șaguniști care își primesc botezul. Acest obicei era specific elevilor saşi din Ardeal şi a fost adus la Brașov de profesorii liceelor săseşti, care au studiat la Universităţile din Germania.
Termenul de “Comandă” provine din franţuzescul “comment”, care înseamnă „cum”. Acesta a trecut în limbajul studenţilor germani, care i-au atribuit sensul de „cod”, adică modul în care un student se va purta într-o asociaţie studenţească, în societate, în chestiuni de onoare, la petreceri. Elevii români de la Șaguna au preluat această formă de organizare şi i-au spus „comandă”.
Membrii unei astfel de asociaţii erau împărţiţi în următoarele categorii: embrioni (elevii nebotezaţi), vulpi (după botez, în anul I), vulpoi (în anul II) şi patroni (în anii următori).
În cadrul asociaţiei, una din cele mai importante ceremonii era Botezul vulpilor (receptio). Primirea elevilor în organizaţie, se făcea prin “botez”, care de obicei era prima comandă din anul şcolar şi se numea „introitus.”
Înainte de ceremonia botezului, vulpile şi vulpoii îşi alegeau un Fuchs-Maior, care era şeful permanent al vulpilor. După alegerea acestuia, vulpile şi vulpoii veneau conduse de către el la locul unde se săvârşea botezul.
Actul botezului se execută în felul următor: patronii, stând în picioare, formează două rânduri încheiate, faţă-n faţă şi tot câte doi faţă-n faţă îşi dau mâinile. La un capăt al şirului de perechi stă maiorul, cu un pahar cu bere în mână. La capătul opus maiorului se înşiră vulpile una după alta. Apoi, prima vulpe se aşează cu burta pe braţele patronilor, cu capul înainte, în direcţia spre maior. Acesta rosteşte formula botezului şi îi toarnă vulpii bere pe cap. Cu ocazia “botezului”, vulpile vor primi şi un nume amuzant pe care îl vor purta în cadrul chefurilor şi serbărilor studenţeşti( sursa: FB/Șaguniști pentru Șaguniști).
Aceste obiceiuri au fost păstrate de către şagunişti, astfel că în fiecare an are loc botezul bobocilor. Astăzi, cei aproximativ 150 de „boboci” de la Șaguna parcurg acest ritual unic în Brașov, fiind botezați de nașii lor din clasele a XI-a și a XII-a.
Au pornit la 9 dimineața, cu fanfara Colegiului în frunte, prin Șcheii Brașovului, în drum spre Pietrele lui Solomon, acolo unde se vor desfășura ceremoniile de „botez”.
Video 1: FB/ Colegiul Național Andrei Șaguna