Ultimele zile au adus în opinia publică lamentările unor figuri politice și ale unor figuranți politici locali cu privire la expoziția de sculptură a artistului brașovean Virgilius Moldovan la Centrul Cultural Apollonia. Rând pe rând, fie de capul lor, fie prin preluări ale postării unor șefi de partid, mai mulți consilieri locali au deplâns starea în care a ajuns Brașovul cultural. „Cum să expui un penis? Cum să îți expui coa..le? Și asta cu bani de la bugetul municipiului”, ne spunea în urmă cu câteva zile subprefectul Lucian Pătrașcu. Acesta a omis să spună că evenimentul în cadrul căruia sunt expuse statuile „oripilante” este finanțat și de Consiliul Județean, controlat de PNL, poate pentru că liberalii sunt un fel de verișori politici în prezent. În aceste condiții, tunurile au fost puse pe administrația Coliban pentru că finanțează astfel de lucrări.
BizBrașov a luat legătura cu Virgilius Moldovan, artistul brașovean care trăiește în Viena, având lucrări asemănătoare expuse în cel mai mare muzeu din Austria. „Cine vrea să vadă lucruri frumoase, să meagă la florărie. Acolo totul e frumos!”, a spus Moldovan.
„Printre lucrările expuse la Brașov sunt câteva piese cu care am câștigat premii în domeniu în Italia. De exemplu am câștigat Premiul Lorenzo Magnificul – chiar marele premiu – la bienala de artă de la Florența. De exemplu, una dintre statuile prezente face trimitere la o lucrare a lui August Rodin – Vârsta de Aur” – este reinterpretată și prezentată în aceeași poziție, dar după 100 de ani. O altă statuie face trimitere la mitologie, la minotaur, și arată că un personaj care s-a născut cu malformații în urma unor experiemente chimice făcute pe femei în anii ’50, care au atins și fătul, a reușit, după ce a fost abandonat, să se ridice prin propriile puteri și să ajungă o persoană influentă în ciuda diformităților sale. În mitologie, minotaurul, tot o persoană cu diformități, este un personaj negativ, care mănâncă oameni, dar acesta este pașnic”.
Moldovan spune că una dintre statuile prezente la expoziție reprezintă un adolescent care se află în fața descoperirii propriei sexualități și că din cauza faptului că nu respectă anumite standarde, fiind supraponderal, i-ar fi mai greu să ajungă „să își atingă visul”.
„La o astfel de sculptură am lucrat, de exemplu, opt luni de zile și am pus în ea elemente mitologice și elemente cultutrale la care fac trimitere și care nu sunt disponibile oricui. Aș recomanda personajelor politice care critică să fie puțin mai deschise, pentru că cultura este un kickback al societății actuale”.
Întrebat dacă ar trebui ca în galeriile de artă să fie prezentate doar lucrări care să prezinte frumusețe, curcubee și păsărele, sculptorul brașovean a spus că „acestea dispar cel mai repede din memoria vizitatorului, pe când lucrări care imprimă mai multe simboluri, nu neapărat pozitive, rămân întipărite în mintea omului”.
Artistul ne-a spus că a expus lucrările sale de la Peking până în Miami, având lucrări vândute în aceste locuri. Are lucrări expuse în Muzeul Albertina, cel mai important muzeu din Viena, la Amsterdam, la Munchen, la Augsburg, în Cehia etc. „O astfel de lucrare cum am la Brașov este evaluată la 60.000 de euro. De altfel, aceasta este cota mea într-un ranking internațional din domeniu în care nu am prea văzut artiști din România. În funcție de cât și unde expui, rankingul artistului crește sau scade, că nu e nimic bătut în cuie”.
Considerentele BizBrașov
Mintea mică a unor politicieni mici (sunt consilieri locali, nu niște exponate naționale ale culturii politice) nu poate înțelege că actul artistic în sine este unul subiectiv și contează doar prin prisma modului în care publicul să conectează cu elementul artistic. Domnișoara Alexandra Crivineanu a crescut înduioșată de povestea „Frumoasa și bestia”, dar s-a arătat oripilată când „bestia” de la Apollonia i s-a arătat pe de-a-ntregul, neacoperită în părțile esențiale. Domnul Marius Potea, care a îmbrățișat un mesaj al șefului de partid, are o cultură care se reduce la Harley Davidson. Domnul Chiricheș ar critica orice formă de artă nu are legătură cu covrigăriile pe care le deținea la un moment dat, înainte de a se crede un avocat important al urbei, în momentele în care gradul său de cultură impunea să se bată cu adversarul politic Sorin Susanu undeva prin Bartolomeu.
Poate că Brașovul ar merge mult mai bine dacă fiecare ar face exact ceea ce se pricepe.
Un comentariu
Un gunoi bine realizat