Primele trenuri noi de lung parcurs de la Alstom ar fi trebuit să ajungă în vară în România, iar după teste și certificări să fie introduse în Mersul Trenurilor, din decembrie. Din cauza întârzierilor de producție, primul tren ar trebui să ajungă cel devreme în noiembrie, iar al doilea, nu se știe când va veni. Pașii sunt însă mai complicați, întârzierile sunt mari și vor mai trece câteva luni până ne vom urca în primul tren nou.
Foarte posibil că primul tren va fi testat la Făurei în ultimele zile ale anului și va obține certificările până la 31 decembrie, pentru a nu se pierde o parte din finanțare.
Foarte posibil că primul tren va fi testat la Făurei în ultimele zile ale anului și va obține certificările până la 31 decembrie, pentru a nu se pierde o parte din finanțare.
Trenurile produse în Polonia tot nu au ajuns
Planul era ca primele trenuri produse de Alstom în Polonia să ajungă în iunie sau iulie, să fie făcute apoi testele, să fie obținute aprobările și certificările, iar în decembrie 2023 să se poată circula pe București – Constanța, spre exemplu. Contractul a fost semnat în primăvara lui 2022. Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2.42 miliarde lei, fără TVA.
Dar trenurile nu sunt gata încă la uzina de la Katowice, Alstom motivând prin problemele cu obținerea unor componente electronice pe care furnizorii nu le-au livrat la timp.
Planul era gândit ca toate testele să se facă în România și să fie utilizate două rame de test, una pentru inelul de teste de la Făurei, iar alta pentru a fi testată pe rețeaua CFR, iar speranța era ca toate testele să fie finalizate până în 15 decembrie 2023, au explicat cei de la AFER (Autoritatea Feroviară Română), care au organizat o întâlnire cu presa, la împlinirea a 25 de ani de când există instituția, potrivit HotNews.
Problema este că testele cu noile trenuri au fost gândite să fie făcute pe program de vară, adică începând cu luna iunie 2023 și ar fi durat șase luni. Dar, cum trenurile nu au sosit, nu există încă obiectul testelor.
În acest capitol vorbim doar despre trenurile „de suprafață” de la Alstom, cele care vor fi folosite mai întâi de CFR Călători. Amânări „fără număr” sunt și la livrarea noilor trenuri Alstom de metrou, destinate Bucureștiului, trenuri produse în Brazilia.
De la teste mai trec câteva luni până la punerea în circulație
Dar un lucru esențial este să fie spațiu disponibil pe inelul de teste de la Făurei, iar Alstom are un „slot” de teste pentru final de octombrie, dar trenurile nu ajung atunci în țară, iar un alt „slot” este la final de decembrie, din data de 23. Pentru aceste perioade se semnează un contract, pentru că AFER are și alți clienți la Făurei, unde se lucrează în două schimburi.
Așadar, trenurile noi nu au cum să circule cu pasageri din luna decembrie, pentru că întâi trebuie să ajungă în țară și să fie testate și la Făurei și pe rețeaua CFR. Vor trece câteva luni.
Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București-Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Un comentariu
ÎN 1974 s-au fabricat la EPCrauova , Rame Electrice Suburban !