Cel mai lung defileu din țara noastră, Valea Oltului, abundă de peisaje de-a dreptul spectaculoase, în special toamna, când bogăția de culori pe care o oferă natura pune în evidență frumusețea zonei.
Pe toată lungimea sa, de 47 de kilometri, împărțită între județele Vâlcea și Sibiu, trecătoarea printre munți este plină de locuri de belvedere, dintre care unele instagramabile, ce pot fi surprinse fie de pe malul Oltului, fie de pe culmile munților care o străjuiesc: de la Cozia și Căpățânii, în zona de sud, până la Lotru și Făgăraș, în zona de nord.
Spre exemplu, cele mai speciale cadre cu Oltul sau Defileul Oltului sunt surprinse de către fotografii aflați în căutare de senzațional de pe Vârful Cozia, chiar lângă cabana cu aceeași denumire. Dar cel mai renumit loc pentru poze de neuitat, altfel spus cel mai instagramabil loc pentru un selfie, este chiar la intrarea sudică în defileu. Aici sunt atrași turiștii dar și cei care tranzitează zona și nu numai de frumusețea locului ci și de faptul că există parcare, restaurant și benzinărie.
De altfel, în primul semestru al acestui an, Vâlcea s-a clasat pe primul loc în Oltenia la numărul de turiști, la mare depărtare de toate celelalte județe ale regiunii. Practic, jumătate dintre turiștii care au venit în această parte a țării s-au cazat aici – adică aproximativ 200.000, conform datelor statistice.
Destinație turistică la mare căutare
„Valea Oltului este impresionantă pe toată lungimea ei, cu locurile sale încărcate de pitoresc și istorie”, spune Monica Gheorghiu, coordonatoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.
Cea mai spectaculoasă porțiune pe care o străbate Oltul, în cele șapte județe prin care trece, în drumul său către Dunăre, este cuprinsă între Turnu Roşu – Sibiu şi Cozia – Călimănești, județul Vâlcea, brăzdând inima Carpaților Meridionali de la nord la sud.
Din fericire, frumusețea ireală de pe defileu este împărțită de râul Olt cu artera rutieră care leagă Transilvania de sudul țării, de Oltenia, cu DN7 / E81.
Așa se face că Valea Oltului reprezintă nu doar o zonă de tranzit, ci și o destinație turistică tot mai căutată în ultimii ani, pentru că ascunde o serie de comori de neratat pe toată lungimea ei.
Cu toate acestea, zonele cele mai „vânate” de fotografii amatori sau profesioniști sunt amplasate chiar la intrarea în defileu, în Parcul Național Cozia, una dintre cele două rezervații de acest gen (parcuri naționale) care există în județul Vâlcea.
Parcul Cozia este amplasat în partea central-sudică a Carpaților Meridionali, iar limitele sale se suprapun peste extremitatea estică a Munților Căpățânii, peste Masivul Cozia, peste extremitatea sud-estică a Munților Lotrului, învecinându-se la nord cu extremitatea vestică a Munților Făgăraș.
„Este plin de turiști în Parcul Național Cozia. Este spectaculos”
Când vine vorba despre locurile din care pot fi surprinse cele mai senzaționale cadre, coordonatoarea CNIPT Monica Gheorghiu mărturisește: „Personal mi-au plăcut și alte zone, față de cele cunoscute, care se află tot la intrarea sudică în defileu și de unde se vede la fel de frumos, este splendidă priveliștea asupra Oltului. Mă refer la „Piscul lui Teofil”, dar și la vârful diametral opus – Muntele Basarab, care străjuiesc intrarea în defileu de o parte și de alta a Oltului. Doar că pe cel din urmă se ajunge destul de greu. Dar merită, este spectaculos! Pentru că mulți ne întreabă ce le recomandăm și trebuie să știm exact ce să le spunem. Și în general recomandăm traseele omologate, pentru siguranță. Deși noi avem multe trasee neomologate, dar marcate, precum drumul spre Mănăstirea Stânișoara, pe care-l cunoaște toată lumea, fiind unul dintre cele mai căutate obiective turistice din zonă, la care se poate ajunge atât cu mașina cât și pe picioare, chiar dacă este pe munte”.
Gheorghiu spune că este plin de turiști, inclusiv străini, și în această perioadă, în Parcul Național Cozia: „Ideal ar fi să-i anunți pe cei de la parc de prezența ta în zonă, pentru că îți pot oferi cele mai bune informații și ponturi”. În plus, în cazuri nefericite, salvatorii pot interveni mult mai rapid.
Cel mai vânat loc de către fotografi: „Vin aici inclusiv din străinătate”
Spre exemplu, în Parcul Național Cozia cele mai vânate momente de către fotografii și iubitorii de priveliști unicat sunt răsăritul și apusul, dar și splendida imagine a Oltului în drumul său spre Dunăre. În urmă cu cinci ani și jurnaliștii americani de la Washington Post elogiau frumusețea zonei într-un reportaj care a făcut înconjurul lumii.
Mai toți cei care ajung pe Cozia sunt impresionați atât de momentul în care iese soarele din munți, la răsărit, cât și cel când „intră” tot în munți, la apus. Doar că la apus, în funcție de anotimp, sunt șanse mult mai mari ca întreaga priveliște să pară ca și cum ar fi blurată.
„Răsăritul te lasă fără suflare! E greu de descris în cuvinte ce poți simți! Dar, am surprins aici și o imagine monumentală la lăsarea serii unei zile de ianuarie, cu multă zăpadă pe creste, când cerul a căpătat toate culorile pe care ți le-ai putea imagina”, recunoaște coordonatoarea centrului de promovare turistică.
Cel mai cunoscut și apreciat punct de belvedere, inclusiv de către străini, recomandat și de către specialiștii CNIPT Vâlcea, rămâne deocamdată cel de lângă Releul de pe Cozia. Dar întreaga zonă, de jur-împrejurul Cabanei Cozia, reprezintă un loc de belvedere.
„Chiar am vorbit recent cu cabanierul de acolo și povestea că întreaga zonă a devenit un punct de atracție pentru turismul de fotografie. Vin să facă fotografii nu doar din toate colțurile țării, ci și din străinătate, din toate colțurile lumii”, arată Monica Gheorghiu.
Punct de observație în urmă cu 2000 de ani, astăzi loc de belvedere
Un alt punct de belvedere se află mai jos, spre „Piscul lui Teofil”, unde deși există un traseu accesibil, pe care CNIPT Vâlcea însă nu-l recomandă, nefiind omologat. Dar însoțit de un ranger al parcului se poate ajunge la destinație fără probleme: „Și de acolo se vede Valea Oltului foarte frumos”.
„Piscul lui Teofil” este o stâncă sub formă de turn, de unde legiunile romane din Castrul Arutela monitorizau întreaga zonă de la poalele munților în secolul al II-lea. De aceea, mai este cunoscut drept „străjerul” de la poalele Munților Cozia. El a dat denumirea lăcașului de cult care se află imediat după stâncă, aproape de malul estic al Oltului – „Mănăstirea Turnu”, care a fost inițial un schit. Un sfânt lăcaș care, de asemenea, este apreciat de turiștii care ajung în zonă. Pe celălalt mal al Oltului, cum spuneam, este Masivul Basarab. Aici a trăit trei decenii un sihastru „sub legământul tăcerii“.
Dar cel mai instagramabil loc de pe Valea Oltului pentru iubitorii de selfie este chiar la intrarea în defileu, după barajul de pe Olt, de la Turnu, din zona de nord a stațiunii Călimănești – Căciulata. Este chiar lângă intersecția drumului care vine dinspre Căciulata (DN7 / E81) și merge spre Sibiu, cu centura ocolitoare a stațiunii (DN7CC), unde există și singurul giratoriu din Defileul Oltului. Următorul se află după ieșirea nordică, la Boița – Sibiu. În toate cadrele surprinse aici apar lacul de acumulare, iar pe fundal munții și deschiderea către Defileul Oltului.
Cele mai reușite poze cu fortăreața de la poalele Coziei
Alte cadre de neratat pot fi obținute însă de pe râu: „În timpul plimbărilor cu vaporașul pe Olt, de asemenea, pot fi surprinse imagini de neuitat cu Mănăstirea Ostrov (cea mai veche mănăstire de maici din România de pe singura insulă locuită a Oltului – n.red.), cu parcurile acvatice, centrala, dar în special cu Mănăstirea Cozia – partea dinspre apă – unde și-a păstrat aspectul inițial de fortăreață”, spune Gheorghiu.
Cascada Gardului și Grădina Zânelor, locuri mai puțin cunoscute
„Mai sunt și alte puncte de belvedere, dar cele mai tentante, care dezvăluie peisaje magnifice, sunt cele de pe înălțimi, precum cele de deasupra Cascadei Gardului sau Grădinii Zânelor, din Parcul Național Cozia”, mai aflăm de la specialiștii în turism.
Cascada Gardului se află pe traseul dintre Mănăstirile Turnu și Stânișoara: „Cum cobori de la Stânișoara, cam în 200 de metri, traseul se bifurcă, iar drumul spre dreapta duce la cascadă. Doar că pentru a ajunge acolo trebuie să faci un pic de climbing (escaladare, cățărare – n.red.), iar punctul de belvedere este cumva deasupra. Grădina Zânelor e tot prin acea zonă, dar mult mai sus”.
Defileul Oltului rămâne un punct de atracție nu doar prin frumusețea peisajelor de neegalat, ci și datorită numeroaselor sale comori: istorice, arhitecturale, monahale, balneare etc.