Chiar cu puțin timp înainte de a împlini 90 de ani, Ioan Pumnea, care fusese declara Tezaur Uman Viu al Brașovului, s-a stins din viață. „Nea Nică joaca acum în roata stelelor”, au anunțat reprezentanții Centrului Cultural Reduta. Acesta fusese decorat și cu Ordinul Meritul Cultural din partea Presedintelui Klaus Johannis.
Ioan Pumnea era al IV-lea „Tezaur uman viu” din județul Brașov, ceilalți trei artiști populari care au primit această distincție fiind cojocarul Dumitru Sofonea și Drăguș, sculptorul Nicolae Purcărea din Brașov și Etelka Barko din Săcele, care încondeiază ouă.
Maestrul Ioan Pumnea e născuse pe 15 octombrie 1933 în satul Dăişoara, comuna Ungra, ambii părinți fiind dansatori în echipa căminului cultural Dăişoara, formaţie laureată la Bucureşti în 1938 şi 1939 la concursurile naţionale organizate de Fundaţia Regală.
El a fost primul coregraf din România care a pus în scenă obiceiurile populare din zonele Ţara Oltului şi Rupea-Crihalma: Ceata de feciori, Plugarul, Cununa secerătorilor (Buzduganul), Strigarea peste sat (Roata în flăcări), Şezătoarea, Sânzienele, Lolele (obicei săsesc la Lăsatul Secului); a revigorat obiceiurile de peste an la care participă întreaga comunitate sătească: Nedeia munţilor, Răvăşitul oilor, Focul lui Sumedru, Fărşangul; a pus în scenă pentru prima oară o nuntă tradiţională, aceea de la Mateiaş din zona Rupea; a reintrodus în circuitul naţional, dansuri ca: Fecioreasca fetelor de la Crihalma, Brâul fetelor de la Drăguş, Lepedeul de la Comăna, Dansul femeilor maghiare din Ioneşti.
Un comentariu
Oamenii din vechea garda care au apreciat valorile si obiceiurile pastrate din generatie in generatie. Sunt sigur ca era si un credincios practicant. Dumnezeu sa-l odihneasca intre sfintii Lui