
Profesorii vor participa obligatoriu și periodic la un curs de prim ajutor, după cum prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Cursul face parte din formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, conform sursei citate anterior. Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Educației au transmis comunității Declic faptul că elevii și profesorii nu vor avea parte de cursuri de prim ajutor nici în acest an.
Art. 188 – „(11) Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim ajutor”, se arată în Legea învățământului preuniversitar.
Miercuri, în fața Ministerului Educației a avut loc un protest al comunității Declic, prin care i s-a cerut ministrului Ligia Deca să organizeze de anul acesta cursuri de prim ajutor pentru elevi și profesori. Conform unui comunicat Declic, după discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației, elevii și profesorii nu vor avea parte de cursuri de prim ajutor nici în acest an: „În urma protestului, la care au participat zeci de oameni, reprezentanții Ministerului au anunțat că amână, din nou, finalizarea normelor, până în 2024”, se arată în comunicat.
Pe termen scurt, reprezentanții Ministerului au promis că în „Săptămâna Altfel” a acestui an școlar, cursurile de prim ajutor vor fi o temă prioritară pentru școli, se arată în informare.
Potrivit sursei citate, „acțiunea de miercuri a venit după ce, în luna august, membrii Declic au fost în audiență la secretarul de stat Florian Lixandru. Atunci, reprezentantul Ministerului Educației și-a asumat că instituția va prioritiza cursurile de prim ajutor și va înființa un grup de lucru, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii. A trecut o lună și totul a rămas la nivel de promisiuni”. Iar rezultatul acum este că nu se vor face cursuri anul acesta.
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca elevii să învețe în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate și altele.
Art. 88 – „(10) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme: educație pentru mediu și schimbări climatice, educație pentru sănătate, noțiuni pentru acordarea primului ajutor, educație financiară, educație juridică, educație antreprenorială, educație tehnologică, educație rutieră, educație civică, istorie și civilizație locală, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică, egalitate de șanse, etică, gândire critică, oratorie și dezvoltare personală, educație pentru cetățenie europeană, securitate cibernetică, educație pentru alimentație sănătoasă.”
În luna mai, după ce un proiect de lege care viza cursuri de prim ajutor în școli a primit vot negativ în Senat, PSD a precizat că aceste cursuri de prim ajutor trebuie introduse în programa şcolară, aşa cum se întâmpla în trecut, potrivit G4Media.ro.