Primăria Brașov a obținut în luna martie o finanțare nerambursabilă pentru construirea unor locuințe destinate tinerilor proveniți din familii sărace. După ce au fost prospectate două zone în vederea construcției celor 10 blocuri s-a decis ca proiectul să fie implementat pe un teren ce a intrat în proprietatea municipalității de pe strada Nucului.
Acum, edilii caută o firmă de proiectare care să întocmească studiul de fezabilitate aferent demarării investiției, fiind dispuși să plătească 231.750 lei fără TVA, 275.782,5 lei cu TVA, potrivit unui anunț de licitație. Suprafața terenului pe care ar urma să fie construite locuințele este de 15.592 mp.
Cele 10 blocuri ar urma să însumeze 60 de apartamente, iar locația inițială propusă pentru acest ansamblu era în Stupini, însă reprezentanții Primăriei au considerat oportună pentru o astfel de dezvoltare cartierul Noua, unde de altfel în ultimii ani s-au construit mai multe locuințe.
Suma alocată prin PNRR pentru construirea de locuințe este de aproape 800 de euro/metru pătrat (794 euro/m.p.), diferența fiind acoperită din bugetul local.
Locuințele nZEB Plus (Nearly Zero Energy Buildings) sunt clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero și care produc o mare parte din energie din surse regenerabile. Proiectul tip al ministerului Dezvoltării prevede că fiecare apartament va avea un living, un dormitor, bucătărie, baie, cămară și hol. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de locuire pentru tinerii care provin din comunități și grupuri vulnerabile și a-i susține în integrarea lor socială și economică.
Cine se poate încadra pentru obținerea unei astfel de locuințe:
Obiectivul general al proiectului „Construire de locuințe nZEB plus pentru tineri în municipiul Brașov” este acela de a conduce la îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru tinerii care provin din comunități și grupuri vulnerabile, inclusiv la integrarea socială și economică a grupurilor țintă. Definiția grupului țintă „tineri” care vor beneficia de locuințele dezvoltate prin proiect vor îndeplini în mod cumulativ următoarele condiții:
– apartenența la un grup/ comunitate vulnerabilă,
– să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani,
– venitul pe membru de familie să fie mai mic decât salariul lunar mediu pe economie,
– nu deține o locuință/ nu a deținut o locuință,
– locuiește într-o locuință supraaglomerată și precară. Criteriile pot avea în vedere dacă tinerii au în grijă unu sau mai mulți copii la nivelul gospodăriei