
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a declarat la Europa FM că vor fi solicitate fonduri în privința dezvoltării și a unei dimensiuni militare a Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, exact ce anunța în exclusivitate BizBrașov pe 20 septembrie.
„Un lucru cred că trebuie știut de la bun început: este un proiect extrem de important care nu necesită doar lucrări de infrastructură, a contat foarte mult să găsim soluția să operaționalizăm acest aeroport, iar dacă ne raportăm la cifrele care sunt în primele trei luni ale acestui ani – și am văzut prognoze la nivelul tuturor aeroporturilor în special în perioada de vară când multe dintre ele au acomodat avioane de tip charter – putem spune că Brașovul s-a mișcat foarte bine.
Din cele 17 aeroporturi a trecut în primele 10 aeroporturi. O dovadă că este un aeroport viabil, un aeroport care se poate susține pe viitor. Sunt și anumite neajunsuri și trebuie să le vedem și pe acelea – ca orice obiectiv care este la început de drum am consdierat de cuviință – și același lucru l-am discutat și cu instituțiile statului care asigură atât partea de securitate, partea de poliție de frontieră, de vamă, cât și dirijarea traficului aerian – de a gândi într-o primă etapă (și în perioada aceasta care este extrem de aglomerată) o soluție pentru început de 12 ore. În prezent, există în analiză soluția de a prelungi acest program…”.
Dincolo de problemele de început de la AIBG, Veștea spune că aeroportul poate fi finanțat din surse externe dacă sunt adăugate componente militare în structura lui.
„În județul Brașov este cel mai mare poligon militar, poligon NATO, mă refer la Poligonul Cincu. Am considerat de cuviință că este foarte important să găsim orice oportunitate de a accesa fonduri, ținând cont de faptul că la nivel european, în prezent, nu mai există intenția de a finanța astfel de obiective și atunci ar trebui să ne legăm și să ne legăm la modul realist – nu în sensul că profităm pe nedrept de aceste lucruri – încât să putem să extindem platformele de îmbarcare, să putem face o serie de investiții care să îmbunătățească capacitatea aeroportului încât să poată acomoda și aeronave militare. Și în felul acesta să putem să continuăm investițiile și să putem să îl folosi pe mai multe domenii de activitate.
În prezent există chiar și un proiect care va face legătura feroviar cu aeroportul. Există un proiect care ține de Ministerul Transporturilor, de CFR Infrastructura, iar în prezent colegii noștri de la Consiliul Județean Brașov vor depune pe trenul metropolitan, pe oportunitățile acestea de finanțare, posibilitatea de a implementa acel proiect de legătură pe calea ferată cu Aeroportul de la Brașov. Eu cred că lucrurile se vor îmbunătăți, iar eu am fost de fiecare dată optimist. Dacă eram pesimist, niciodată nu aș fi implementat astfel de proiecte”, a declarat Veștea.