
Ne râd în nas traficanții de droguri din mașini scumpe, ne râd în nas corupții, sau cei care fac evaziune fiscală.
Cu banii pe care îi fac din afaceri ilegale își cumpără, pe lângă bunuri de lux, protecție de la autorități și politicieni, și par de neatins.
Îmi doresc să schimbăm această stare tristă de fapt. România nu trebuie să fie un stat eșuat, în special în fața infractorilor.
După un model din Luxemburg, propun ca acțiunile de confiscare extinsă să fie în atribuțiile ANABI, nu doar a procurorilor. Astfel, pentru situațiile în care procurorii nu identifică ușor ce bunuri pot fi confiscate, sau în care evaluarea acestora ar întârzia procesul penal, ANABI să intervină cu oameni specializați în căutarea tranzacțiilor și evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal.
Ce înseamnă confiscarea extinsă? Înseamnă că unui infractor condamnat i se pot lua toate bunurile pe care nu le poate justifica. De asemenea, vor fi confiscate toate bunurile pe care acesta le-a transferat rudelor sau prietenilor, tocmai pentru a se proteja în situațiile în care este condamnat.
Scopul legii este în principal de prevenție, chiar dacă bunurile confiscate pot suplimenta veniturile bugetare (estimăm 500.000.000 Ron în plus la buget în anul 2026). Ideea de bază a proiectului este să descurajeze activitatea infracțională. Infractorii vor ști că nu scapă cu pedepse cu suspendare sau câțiva ani făcuți în regim semi-deschis, ci vor trebui să își piardă și averea nejustificată.