Ioan și Denisa Frențiu au profesat ani la rând în domeniul juridic, oferindu-le consultanță celor care erau la ananghie. Le-au dat o mână de ajutor sătenilor din Poiana Mărului să își recupereze terenurile pe care le aveau din moși-strămoși, însă, la un moment dat, au decis că este vremea pentru o schimbare. O schimbare radicală.
În 2008, cei doi soți râșnoveni cumpăraseră un spațiu în oraș, cu gândul că le va oferi o pâine cândva. Fără să se gândească la acel moment vreo clipă că își vor deschide chiar o afacere în domeniul panificației. Anii au trecut, iar în 2020, când multe afaceri au fost puse pe butuci de pandemie, soții Frențiu au decis să își deschidă o afacere care pune pe primul plan familia, dar și care să le ofere râșnovenilor produse ca la mama acasă.
Muncă și pasiune
Denisa Frențiu ne-a destăinuit că încă de acum zece ani începuse să renunțe la pâinea din magazine și să facă pâine „home made” pentru familie, îngrijorată fiind de ingredientele tot mai nocive pentru sănătate ce se adăugau în compoziția produselor de panificație. „Am hotărât apoi să începem să facem pâine la o scară mai mare, să aibă acces mai multă lume la produse fără aditivi, conservanți, coloranți sau afânători. Având în proprietate un spațiu comercial, am decis să îl amenajăm și să începem. Procesul de amenajare a fost unul destul de costisitor, dar cu multă muncă și pasiune pentru ceea ce aveam să demarăm, am reușit să ducem pornim acest proiect drag nouă. Pe lângă cheltuielile de renovare și amenajare ale construcției, precum și o bună parte din utilaje, aduse din Italia, am avut șansa de a beneficia de programul «Start-Up Nation» prin intermediul căruia am completat necesarul de echipamente. Astfel, am reușit să dotăm spațiul la nivel european cu utilajele necesare procesului de producție, iar în anul 2020, în plină pandemie, am început să funcționăm. La asemenea investiție, am fi putut alege alte domenii de activitate, unde cu siguranță profitul ar fi fost mai mare, dar cineva trebuia să facă o pâine sănătoasă de calitate de care râșnovenii să beneficieze”, își amintește râșnoveanca cum a debutat afacere.
Produse fabricate sănătos pentru familii sănătoase
Orice decizie se ia în familie, ne spun soții Frențiu, iar atunci când au ales numele pentru afacerea lor s-au sfătuit și cu cei doi fii, Andrei și Tudor. „Toți punem umărul să ducem la bun sfârșit ceea ce am hotărât să facem. Un alt motiv pentru care am ales acest nume este acela că produsele noastre sunt potrivite pentru orice persoană dintr-o familie, ne tratăm personalul angajat ca pe propria familie, iar produsele pe care noi le comercializăm sunt făcute ca pentru familia noastră”, a subliniat Ioan Frențiu.
„Brutăria familiei” a început cu patru angajați, unul dintre aceștia fiind băiatul cel mare, Andrei, care la acea vreme avea 16 ani, și muncea cot la cot cu părinții săi în brutărie, după orele de școală. „Am considerat că este foarte importantă responsabilizarea tinerilor, având o mare capacitate de adaptare, dar și de muncă. Andrei și-a dorit să lucreze alături de noi, să facă parte din visul nostru”, ne-a destăinuit Denisa Frențiu.
Soții Frențiu spun că râșnovenii trebuie să realizeze că sănătatea este mai importantă decât orice pe lume și tocmai de aceea produsele „Brutăriei familiei” se diferențiază de alte produse de panificație tocmai prin faptul că, pe lângă gustul deosebit, sunt plămădite doar din ingrediente sănătoase, iar marfa este vândută în aceeași zi în care este produsă.
Rețete proprii și o gamă variată de produse
Ingredientul de bază, făina, este adusă de la Sibiu, după ce proprietarii „Brutăriei familiei” au testat mai multe tipuri și au observat că sortimentul produs de compania Boromir este cel mai bun. „După mai multe experiențe, am conceput o pâine după rețetă proprie, luând ce era mai bun de la brutari, fără aditivi, conservanți, amelioratori, afânători sau alte «chimicale». De altfel, cartofii pe care îi adăugăm în aluat sunt fierți de noi. Așa am obținut o pâine de calitate superioară care conține și maia. Pentru celelalte materii prime necesare fabricării produselor noastre continuăm să colaborăm cu furnizorii cu care am început, deoarece nu vrem sa facem rabat de la calitate”, a subliniat Ioan Frențiu.
„Brutăria familiei” le oferă râșnovenilor o gamă variată de produse. Dacă pâinea albă cu cartofi este cea mai căutată, și produsele de patiserie au o mare trecere, de la plăcintele cu brânză dulce și stafide, cele cu brânză sărată, minipateurile cu brânză sau cornulețele cu rahat, la cozonacul cu multă nucă, dar mai ales checul făcut după o rețetă moștenită de la părinți.
„Cine ne calcă pragul în mod sigur se va întoarce, deoarece fiecare își dă seama că produsele noastre sunt sănătoase, nu sunt umflate cu afânători și sunt pline de gust, precum cele făcute în casă de mama sau bunica”, au spus soții Frențiu.