
Ziarul Universul reușea în septembrie 1923 să aducă în atenția opiniei publice un caz care astăzi este un fenomen aproape normal: nepotismul și corupția.
Ziariștii de la Universul povesteau acum 100 de ani cum primarul Popeia din Satulung ( Săcele n.r.) ar fi luat bani de la săteni, și personal și printr-un acolit. Inițial, în urma unei anchete făcute de prim-pretorul Brașovului, primarul a fost suspendat din funcție de subprefectul de la Brașov, pentru ca ulterior, în baza unei contra-anchete dispuse „de sus”, să fie pus înapoi pe funcție. Ancheta jurnalistică spunea despre primarul de atunci că era unchiul unui ministru, astfel încât contra-ancheta în baza căreia a fost repus în funcție a fost făcută de ochii lumii, de un consilier pe nume Văraru, care nici nu a vorbit cu oamenii din Satulung în legătură cu acuzațiile aduse primarului.
„ Noi am spus că d. Văraru nu a făcut anchetă, dar ministerul a ordonat subprefecturii Brașov reintegrarea d. Popeia”, scriau acum 100 de ani ziariștii de la Universul
Ministerul a mers mai departe în „rezolvarea” situației, prin faptul că a ordonat ca declarațiile date sub jurământ de martori să fie transformate în simple denunțuri, astfel încât primarul să nu mai fie deranjat. Se întrebau jurnaliștii atunci:
” Dar când a constatat acestea d. consilier Văraru, dacă la Satulung n-a luat contact nici cu reclamanții, nici cu prim-pretorul? (…) Și ne mai plângem că n-avem administrație!”
Aparent, prea puține s-au schimbat în România în ultimii 100 de ani.