Chestorul de poliție Bogdan Despescu a făcut aceste declarații în prima sa conferință de presă susținută de la scandalul în care a fost implicată Poliție Română după tragedia de la 2 Mai, care a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu – tânărul de 19 ani care, drogat fiind, a ucis cu mașina doi studenți – fusese oprit de poliție de două ori înaintea accidentului: cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.
Ministerul Afacerilor Interne vrea introducerea unor reglementări în lege prin care poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, arme sau la denunţarea unor fapte de corupţie să poată primi bonificaţii, a anunţat miercuri secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu.
După tragedia de la 2 Mai, Poliția a declanșat o serie de acțiuni vizând rețelele de trafic de droguri.
Bogdan Despescu a anunțat, miercuri, că polițiștii care vor contribui la capturarea unor mari cantități de droguri vor primi bonificații:
- „La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani precum şi denunţarea unor fapte de corupţie”.
El a spus că, în urma dezbaterilor de la minister, vor fi propuse modificări legislative „pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi pentru combaterea infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri, traficul de persoane, arme, siguranţă rutieră şi migraţie ilegală”.
Una dintre modificările avute în vedere prevede ca poliţia să poată dispune din oficiu urmărirea penală în anumite situaţii, pentru ca DIICOT să se degreveze de cauzele cu un caz de complexitate scăzut, poliţistul antidrog având un rol activ în investigarea acestor fapte.
Întăriri în lupta cu traficanții de droguri
Secretarul de stat în MAI a anunţat, de asemenea, că s-a dispus evaluarea a 200 de lucrători ai ministerului care să se alăture structurilor antidrog, pe lângă alte activităţi în domeniul resursei umane implicate în lupta antidrog.