Epopeea tricolorului românesc de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe continuă printr-un nou episod. Deși acesta a fost rearborat în data de 8 septembrie cu prilejul aniversării a 79 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă, simbolul național a fost înlăturat extrem de repede, „semn că, cel mai probabil imaginea tricolorului românesc deranjează în mod acut conducerea municipiului”, după cum au susținut reprezentanții Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertății. Tricolorul a fost reînalțat în acest loc pe data de 8 septembrie 1991 în cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența Ministrului Apărării Naționale, generalul Nicolae Spiroiu, în care a fost dezvelită și o placă de marmură comemorativă.
„Drapelul a fluturat neîntrerupt din anul 1991 dar fost înlăturat de către primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în anul 2014 sub pretextul unor lucrări de realibitare a clădirii, iar din acel moment primarul municipiului Sfântu Gheorghe refuză cu obstinență arborarea definitivă a simbolului național, semn al jertfei românilor care s-au sacrificat pentru eliberarea municipiului. În anul 2009, Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoștință față de jertfele ostașilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Din păcate acest deziderat încă nu a devenit realitate. Ne întrebăm cum este posibilă o asemenea ipocrizie, cum se poate susține că din motive «tehnice» drapelul nu poate fi arborat permanent, dar cu toate acestea, în zile speciale, sau când sunt prezente oficialități de rang înalt, precum a fost în acest an domnul Ministru al Apărării, drapelul poate fi amplasat pe turla primăriei. În mod „șocant” clădirea nu se cutremură, pereții nu se dărâmă iar starea „tehnică” a acesteia rămâne în condiții perfecte”, au remarcat reprezentanții forumului.
12 comentarii
Gunoi unguresc
Propun ca primarul sa fie tras la raspundere si sa isi piarda functia si pensia speciala. Cui nu ii place in Romania. Mars in Ungaria. Locul drapelului trebuie sa fie arborat obligatoriu pe toate institutiile publice de pe intreg teritoriul. Si propun ca la primarii sa candideze numai romani. Nicidecum de alte etnii.
Pedeapsa cu moartea !!!!… !
Dacă l-ați eliberat, de ce nu plecați acasă. Sunteți mai răi ca rușii.
Nu este lege? Atunci de ce nu se respecta? Ce fac organele statului?
Bozgori împuțiți
Pai aici e acasa noastră. Și nu plecăm chiar de va trebui să jupuim de vii niște ticăloși care nu înțeleg toleranța și respcul interuman. Nu le place în România, marș în Bonghinia.
Arpad ala e un cretin!
Dovadă clară de obrăznicie și iredentism maghiar!!! Primarul trebuie URGENT ÎNLĂTURAT din funcție și toți cei din primărie, care au aprobat tacit această INSULTĂ MURDARĂ la adresa drapelului tricolor: ROȘU, GALBEN ȘI ALBASTRU-nu alte culori!!! Ia hai, VALEA și MARȘ ÎN UNGARIA, nemernicilor și nesimțiților ce sunteți VOI!!!!!!!
Cât de prost poți fi în anul 2023 să nu vezi ce se întâmplă în lume și să urăști locul unde te-ai născut!
Unele Servicii ale Statului nu isi fac treaba!!!! Au asfaltat langa monumentul Soldatului Român si au stricat in mod intentionat scarile din marmura alba! Ce i cu ura asta in primaria sf gheorghe? Ne strica relatiile bune intre noi!!!
In 1995 eram elev în clasa a XI a. Fiind într-o excursie de 7 zile. La un magazin din Sf. Gheorghe am cerut o pâine și apă. Menționez eram 3 elevi în aceeași situație. A început sa vb in ungurește…nu a vrut să ne servească pe motiv că nu înțelege românește cu toate că noi arătăm spre pâine. Un bătrân care intrase după noi îl întreabă în românește: De ce ne înjură și nu vrea sa ne servească . Am rămas șocați și am plecat…. Altă întâmplare mai actuala. In 2021 am greșit o străduță indreptandu mă spre Brașov . Opresc și întreb un bătrânel pe unde o pot lua spre Brașov. Se făcea că nu înțelege românește. I am zis: ungurii sunt curve la noi in tara … imediat a început sa vorbeasca pe românește și să mă ia la întrebări…de ce vb așa…. am mers peste tot in tara dar în Sf Gheorghe zici că sunt în altă țară și primit cu ostilitate…. ex mai sunt și recente… PS. La noi in tara drapelul României, apoi UE și după steagul secuiesc sau unguresc ce vor ei să arboreze.