
După ce săptămâna trecută mai mulți angajați ai Teatrului Sică Alexandrescu se plângeau de comportamentul abuziv al directorului interimar Dan Cogălniceanu, conducerea instituției a desfăcut contractele de muncă ale unora dintre angajate.
„Succesul managerului interimar stă doar în ”talentul” de a îndepărta oamenii din jurul lui. Doamnei Stegaru Diana Flavia care a fost angajată pe postul de secretar literar, i-a fost desfăcut ieri contractul individual de muncă, iar doamna Solomon Elena, angajată pe post de consilier juridic, a fost determinată să plece, ambele fiind semnatare ale apelului public făcut către Primăria Municipiului Brașov”, se arată într-un comunicat al sindicatului din cadrul instituției de cultură.
Contactat de BizBrașov, Dan Copălniceanu spune că Elena Solomon a solicitat transferul la o altă instituție „din motive personale”, în timp ce secretarul literar Diana Flavia Stegaru a fost cercetată disciplinar pentru „lipsa în mod repetat de la locul de muncă”.
Scandalul a pornit în urmă cu zece zile când trei angajași ai teatrului s-au plâns de comportamentul lui Cogălniceanu.
„Deși este subvenționat de Municipalitate din bani publici, Teatrul a devenit AFACEREA PERSONALĂ a managerului interimar, prin care acesta angajează pe posturile importante, doar PILE, PRIETENI și SLUGI DEVOTATE. Managerul interimar face angajări și desface contractele de muncă, după propriile sale interese, nu respectă legislația și o interpretează în mod preferențial, după cum a declarat la începutul mandatului său, atunci când a afirmat: <> (…) Dezbină colectivul, prin tratament discriminatoriu, aplicat în mod special personalului auxiliar. În ciuda prevederilor legale, nu acordă angajaților dreptul de a promova, îi ține pe oameni cu contracte de muncă pe perioadă determinată, mult peste limita prevăzută de lege, în funcție de gradul de obediență al fiecăruia. Managerul interimar ignoră rolul Consiliul de Administrație și al Sindicatului, erijându-se în postura conducătorului unic”, susțin semnatarii apelului adresat Primăriei Brașov, printre care se află și cele două angajate cărora le-au fost închise contractele de muncă.
Tot ei mai spun că managerul are un comportament cel puțin reprobabil în raport cu femeile: „Vorbește foarte urât cu femeile, fraze precum <<Sunteți niște proaste>>, <<Ești pământ de flori>>, <<Te aduc de păr la serviciu>> devenind sintagme cunoscute în rândul angajaților”.
Cei trei angajați mai acuză presiuni asupra membrilor de sindicat pentru ca aceștia să iasă din organizație, dar și faptul că a „îngrădit” posibilitatea spectatorilor de a-și exprima un punct de vedere blocând în totalitate opiniile lor pe pagina de Facebook a instituiției.
Angajații amintiți susțin că au sesizat aceste lucruri municipalității, dar acestea nu au avut vreun efect. „În aceste condiții, se înțelege că demnitatea unor angajați este terfelită, dincolo de limita suportabilității, de către managerul interimar, care ne pretinde să scriem manager cu <<M>> mare, în timp ce el se comportă ca un <<stăpân de sclavi pe plantația personală>>. Toate acestea sunt posibile la Brașov, pe bani publici, într-o instituție de cultură numită Teatrul <<Sică Alexandrescu>>!!!”
Aceștia amintesc că actualul manager, Dan Cogălniceanu a fost „dat afară din Teatru pe vremea când era actor; că în timpul exercitării mandatului de manager a fost picat la evaluare de administrația Scripcaru; că a avut de-a lungul timpului aproximativ 10 procese cu angajații și nu înțelegem din ce rațiuni, actuala administrație continuă să îl mențină în funcția de manager interimar…?”. Angajații cer conducerii Primăriei să se implice pentru a pune capăt abuzurilor și să restabilească un climat de muncă normal în Teatrul ,,Sică Alexandrescu”.
Un comentariu
Acest gen de comportament si atitudine o are si managerul de Teatrul Arlechino, de aceea destul de multi angajati s-au perindat pe acolo, si au plecat care incotro, facandu-si cruce ca au scapat.
Felicitari celor de la „Sica Alexandrescu” ca au luat atitudine, dar pacat ca nu se elimina „raul”.
Ca ai o functie de conducere nu iti da dreptul sa te comporti nepotrivit cu anumiti angajati si sa-i faci sa se simta umiliti si inutili.