
Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a respins astăzi cererea Guvernului României de retrimitere spre judecare a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva României, în care CEDO a hotărât că România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. Profit.ro a relatat, în exclusivitate, că în urma unei decizii adoptate de Guvernul României, a fost transmisă o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva României, în care CEDO a hotărât că România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.
Marea Cameră a respins această cerere de rejudecare a cauzei Buhuceanu, iar hotărârea CEDO este acum definitivă. România va trebui să ofere o forma de protecție juridică cuplurilor homosexuale, conform standardelor CEDO. Aceste standarde nu obligă la recunosterea unei căsătorii gay, ci a unui parteneriat civil cel puțin, conform unor surse judiciare. Chiar săptămâna trecută, sub amenințarea penalităților Comisiei Europene, Guvernul a aprobat și trimis Parlamentului proiectul de lege prin care sunt recunoscute relațiile de familie ale cuplurilor gay, dar nu și parteneriatele civile sau căsătoriile.
42 de petenți la CEDO
Potrivit Profit.ro, pe 23 mai și la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român, CEDO a pronunțat o hotărâre în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României, constatând faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. ”În urma unei decizii adoptate de Guvernul României, a fost transmisă o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva României.
Cererea de retrimitere a fost formulată în temeiul articolului 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (Convenția), care stabilește că oricare dintre părțile într-o cauză poate solicita retrimiterea, în cazuri excepționale, în termen de trei luni de la data hotărârii pronunțate de o Cameră a CEDO. Pornind de la complexitatea deosebită a hotărârii și implicațiile transversale profunde pe care executarea acesteia le are asupra legislației din România, a funcționării mecanismelor administrative și asupra societății în general, solicitarea de retrimitere se bazează pe îndeplinirea criteriului referitor la existența unei probleme privitoare la aplicarea prevederilor Convenției – conform art. 43 alin. (1)”, a arătat, pentru Profit.ro, Ministerul Afacerilor Europene (sublinierile aparțin redacției). Cu alte cuvinte, Guvernul considera că, pe de o parte, ar exista o problemă legată de aplicarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, iar pe de altă parte, că punerea în practică a deciziei CEDO ar avea implicații de amploare atât asupra administrației naționale, cât și asupra societății românești.