
Proiectul mai prevede renovarea Centrului de agrement de sub Tâmpa, pentru a fi redat brașovenilor
Szenner Zoltan, vicepreședintele din partea USR al Consiliului Județean Brașov, a anunțat într-o conferință de presă că a fost aprobată solicitarea de finanțare prin PNRR pentru proiectul ce vizează modernizarea tuturor celor 30 de biblioteci publice din județul Brașov, dar și renovarea Centrului de agrement de sub Tâmpa, pentru a fi repus în circuitul public și redat brașovenilor.
Proiectul depus spre finanțare a fost declarat câștigător cu 93 de puncte din 100. Valoarea totală a proiectului este de 20.174.296 lei, din care finanțare nerambursabilă, prin PNRR, 12.755.188 lei. Documentația este deja în lucru, contractul de finanțare urmează să fie semnat undeva la începutul anului viitor, iar termenul pentru finalizarea proiectului este iunie 2026.
Cea mai importantă componentă a proiectului este renovarea fostului Centru de agrement de sub Tâmpa și amenajarea acestuia nu numai pentru a găzdui Biblioteca Județeană, ci pentru a-l transforma într-un spațiu educativ, cultural și de relaxare modern și atractiv pentru copii și tineri. Aici vor fi amenajate o zonă de recepție, o cafenea, zonă de lectură/ co-work/ întâlniri, zonă de formare, zonă de activități recreative, diverse laboratoare și o zonă tip “makerspace” ce va include atelier 3D, atelier de robotică, atelier VR, studio video, ateliere de bricolaj, gravură lemn/ piele, atelier textil.
Szenner Zoltan: “Dar centrul nu va fi doar doar atât, ținem să păstrăm și partea de agrement și facilități sportive. Se va păstra zona de bowling, iar după reabilitarea acoperișului corpului B, se va reface terenul de sport de deasupra și va fi păstrată și piscina. Piscina, însă, va fi refăcută într-o etapă următoare, neputând să alocăm banii din PNRR pentru renovarea acesteia.”
În clădirea actuală din Livada Poștei, Biblioteca nu are spațiu de creștere și, cu atât mai puțin, pentru modernizare, pentru transformarea ei într-un hub digital. În plus, clădirea din Livada Poștei este în proprietatea Camerei de Comerț, căreia Consiliul Județean îi plătește chirie. Pe de altă parte, în 2018, Biblioteca a primit în administrare clădirea Centrului de agrement de sub Tâmpa, aflată în proprietatea Consiliului Județean, care a primit de la Primăria Brașov și terenul de sub clădire.
Ideea de a transforma Centrul de agrement într-o Bibliotecă cu piscină aparține domnului Daniel Nazarea, managerul Bibliotecii Județene. Însă clădirea se află într-o stare avansată de degradare și, deci, necesită o investiție majoră pentru reparații, bani pe care Consiliul Județean nu îi are.
Zoltan Szenner: “Oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile prin PNRR (Componentă C7 – Transformare digitală) pentru modernizarea bibliotecilor publice s-a potrivit perfect cu intențiile noastre, astfel că am făcut echipă și imediat am început să lucrăm la proiect, mai ales că, pe lângă Biblioteca Județeană, puteam să includem toate bibliotecile publice din județ.”
Alte trei biblioteci din județ – cele din Vama Buzăului, Victoria și Drăguș – vor fi și acestea complet renovate, modernizate și echipate similar cu Biblioteca Județeană, dar la o altă scară, pentru a deveni adevărate hub-uri locale pentru educație, moderne și atractive atât pentru tineri, cât și pentru alte categorii de vârstă.
Pentru toate celelalte 26 de biblioteci publice din județ, proiectul prevede dotarea cu echipamente informatice noi și moderne, astfel încât bibliotecile să poată deveni un punct de referință al fiecărei comunități: calculatoare moderne, imprimante multifuncționale, echipamente audio-video, videoproiectoare, ecrane de proiecție, table interactive, precum și accesoriile și softurile necesare pentru funcționarea acestora.
Cele 26 de biblioteci sunt: Biblioteca Municipală Codlea, Biblioteca Municipală Făgăraș, Biblioteca Municipală Săcele, Biblioteca Orășenească Ghimbav, Biblioteca Orășenească Râșnov, Biblioteca Orășenească Rupea, Biblioteca Comunală Apața, Biblioteca Comunală Bran, Biblioteca Comunală Budila, Biblioteca Comunală Cristian, Biblioteca Comunală Dumbrăvița, Biblioteca Comunală Feldioara, Biblioteca Comunală Hălchiu, Biblioteca Comunală Hârseni, Biblioteca Comunală Hoghiz, Biblioteca Comunală Homorod, Biblioteca Comunală Măieruș, Biblioteca Comunală Mândra, Biblioteca Comunală Moieciu, Biblioteca Comunală Ormeniș, Biblioteca Comunală Părău, Biblioteca Comunală Poiana Mărului, Biblioteca Comunală Racoș, Biblioteca Comunală Șinca, Biblioteca Comunală Voila, Biblioteca Comunală Vulcan.
O altă componentă a proiectului este cea a cursurilor de creștere a competențelor digitale. Banca Mondială va organiza, prin intermediul bibliotecilor astfel modernizate, cursuri pentru „îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate din județul Brașov”.
Szenner Zoltan: “Nu vreau să fim noi ultima generație care a mai mers la bibliotecă. Recunosc că mi-aș dori ca dragostea pentru cărțile tipărite să se transmită și la generațiile următoare, dar nu sunt naiv, știu că, dacă nu investim în biblioteci și nu le dezvoltăm, vor fi tot mai puțin atractive pentru copiii și tinerii de astăzi. Bibliotecile din județul Brașov trebuie să treacă printr-un rapid proces de modernizare și transformare pentru a-și păstra relevanța și utilitatea pentru comunitate, în contextul actual, axat pe digitalizare.”
Articol al USR Brașov