Consiliul Județean Brașov ar urma să achiziționeze noi servicii de reprezentare în instanță în procesul falimentului companiei Gotic SA, ce are ca obiect înscrierea la masa credală cu o creanță definitivă în cuantum de 43,21 milioane de lei.
Costul acestor servicii este estimat la suma de 30.000 de lei, iar autoritatea județeană ar urma să fie reprezentată în instanță de către casa de avocatură SCPA Nemeș, Voicu, Bilan, care s-a ocupat de proces și până acum. Potrivit documentației ce stă la baza proiectului de hotărâre prin care se va prelungi mandatul avocaților de reprezentare în instanță, ar urma să fie achiziționate 55 de ore de consultanță juridică și reprezentare la termene.
În conformitate cu referatul de specialitate, la solicitarea avocaților, este necesară inițierea unor noi demersuri juridice care nu au fost prevăzute la începutul anului 2023, respectiv formularea unei contestații împotriva măsurilor lichidatorului judiciar provizoriu de ajustare a creanțelor CJ Brașov și BCR Brașov prin care s-a diminuat creața județului, fiind majorată cea a băncii. Astfel, în tabelul definitiv consolidat al creanțelor CJ Brașov a rămas din cele 43.215.666,04 lei cu numai 2.017.818,53 lei. „Justificarea a fost legată de soluționarea definitivă a dosarului penal în sensul că, pe latură civilă, societății Gotic SA nu i s-a atras răspunderea pentru nicio sumă. De asemenea, a fost inclusă în tabelul definitiv o creanță aparținând creditoarei BCR SA rezultată din continuarea activității Gotic SA, cu natură de creanță garantată, în cuantum de 2.454.343,19 lei (suplimentar creanței garantate de 7.056.258 lei) având așadar în acest moment 29,45% din totalul masei credale. Includerea acestei creanțe a BCR apreciem că nu este realizată cu respectarea prevederilor legale, respectiv nu se justifică calificarea ca și creanță garantată”, se precizează în documentul transmis CJ Brașov de către casa de avocatură.
Prejudiciul stabilit pentru a fi recuperat de la firma Goptic fusese stabilit în urma unui proces de spălare de bani. În acest proces, în care a fost judecat pentru fapte de corupție, fostul șef al CJ Brașov, Aristotel Căncescu fusese condamnat de Tribunalul Brașov, la 7 ani de închisoare. Omul de afaceri Ion Diniță, care controla compania, a primit și el 4 ani de închisoare cu executare. Potrivit procurorilor DNA, obiectul dosarului îl reprezintă fapte desfășurate în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, fiind legate de activitatea inculpaţilor Căncescu Adrian Aristotel, preşedintele al Consiliului judeţean Brașov şi Ispas Radu Petru, administrator public al judeţului Brașov, care şi-au folosit funcția publică de autoritate locală pentru interesele proprii și ale firmelor SC Gotic SA (reprezentată de Ion Diniță) și SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau.