Planul Urbanistic Zonal pentru construcția unui nou ansamblu rezidențial la poalele Tâmpei pe o suprafață de 21.267 mp în locul fostei întreprinderi de revizii vagoane a fost dezbătut cu locuitorii din zonă, săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe organizate la Primăria Brașov.
Dezbaterea a fost organizată ca urmare a faptului că au fost operate modificări în ceea ce privește trama stradală, iar numărul de locuințe a mai fost redus față de propunerea inițială de acum aproape trei ani. Participanții la dezbatere s-au declarat în continuare nemulțumiți, principala temere a celor care locuiesc în vecinătate fiind faptul că se va supraaglomera cartierul, care este deja ticsit de mașini, în condițiile în care numărul de locuri de parcare dintre vechile blocuri este subdimensionat. De altfel, oamenii susțin și că poluarea va crește și se vor crea ambuteiaje în trafic ținând cont că singura cale de ieșire dinspre noile blocuri va fi Aleea Sânzienelor, unde deja traficul este gâtuit. Astfel, o parte dintre cei prezenți au solicitat și un studiu de trafic, dat fiind faptul că vechea monitorizare la acest capitol ar fi destul de veche.
Potrivit planurilor dezvoltatorului vor fi amenajate 396 de apartamente și 568 de locuri de parcare, parcările pentru locatari urmând să fie amenajate în cele două subsoluri cu care este prevăzut fiecare bloc. În plus, vor fi și 612 locuri de parcare pentru biciclete. De altfel, regimul imobilelor, față de planul prevăzut în 2009, a fost redus de la maximum prevăzut de 16 etaje, la cel mult 9 etaje și un etaj retras.
Locuitorii din zonă se mai tem și de faptul că odată cu noul ansamblu va crește și numărul de copii, iar Școala 19, singura din zonă, este deja destul de aglomerată, astfel că au solicitat dezvoltatorului să asigure spațiul necesar amenajării în perimetrul noului ansamblu a unui spațiu educațional.
Urmează și discuții în teren
Deocamdată, noul PUZ nu a fost aprobat după dezbaterea publică fiind luată decizia ca Arhitectul Șef al Primăriei să se deplaseze în teren și a discuta cu reprezentanții riveranilor aplicat și totodată, oficialii asociațiilor de proprietari din zonă au fost invitați la Primărie pentru a consulta toate documentațiile urbanistice pentru a acționa în cunoștință de cauză.
Potrivit documentației tehnice depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov de către dezvoltatorul Exfactor Grup Construct, valoarea investiției se va cifra la 150 de milioane de lei și va presupune construcția a 5 corpuri de clădiri, 4 cu câte 9 etaje și una cu 7 etaje. Toate blocurile vor avea câte două subsoluri, unde vor fi amenajate locuri de parcare. Parcările pentru apartamente ar urma să fie exclusiv în subterane, iar cele supraterane să fie temporare, pentru musafiri sau cei care vor avea treabă în zona comercială și de birouri proiectată în cadrul complexului rezidențial.
Un comentariu
Zona a fost prevazuta pentru constructii P+4. A mai suferit o indesire de constructii P+4 in detrimentul zonelor verzi.Ce se propune este inacceptabil pentru ca:
– umbreste cladirile existente
– modificarea cailor de acces aduce atingere spatiilor verzi (create si intretinute de proprietarii constructiilor existente) si asa insuficiente dupa indesirea ante
rioara.
– inacceptabil, se propune modificarea tramei stradale in detrimentul zonelor verzi prin retragerea pana la limita de proprietate pentru largirea cailor de acces
– nu exista un studiu de trafic actualizat la noua propunere de aglomerare cu cca. 700 apartamente noi si aprox. 550 auto.
– nivelul de poluare (noxe si zgomot)
ar creste la un nivel inacceptabil.
– inclusiv costul proprietatilor existente ar avea de suferit, zona devenind neatractiva din cauza aglomerarii.
Interesele dezvoltatorului imobiliar nu pot si nu trebuie sa aduca atingere intereselor si calitatii vietii actualilor proprietari, motiv pentru care trebuie mentinut nivelul de constructii P+4 in zona.