Liliecii ar putea ajuta la învingerea cancerului. Un nou studiu arată că aceștia ar putea fi cheia în cercetările specialiștilor cu privire la legăturile dintre imunitate și cancer.
Aceste mamifere zburătoare au o viață lungă, o rată scăzută de cancer și un sistem imunitar robust. Oamenii de știință spun că liliecii sunt interesanți de studiat deoarece ar putea avea implicații pentru sănătatea umană.
Studiul a constatat că aceștia au un număr mai mult decât dublu de gene modificate legate de cancer în comparație cu alte mamifere. Aceste descoperiri deschid noi căi pentru studierea cauzelor cancerului.
Studiul efectuat asupra liliecilor arată că aceştia reprezintă subiecte interesante pentru cercetare, deoarece există posibilitatea ca implicaţiile lor să aibă un efect benefic asupra stării de sănătate umane. Cercetătorii afirmă că studierea răspunsului imunitar al liliecilor, care este neobişnuit de puternic şi care reprezintă prima lor linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, ar putea furniza informaţii valoroase în ceea ce priveşte prevenirea transmiterii bolilor de la animale la oameni.
Pentru realizarea acestui studiu, echipa de cercetători a secvenţiat genomurile a două specii de lilieci, liliacul jamaican de fructe şi liliacul mesoamerican cu mustaţă. Au folosit tehnologia avansată de la Oxford Nanopore Technologies şi mostre de lilieci colectate de Muzeul American de Istorie Naturală din Belize.
După compararea genomurilor liliecilor cu cele ale altor mamifere, cercetătorii au descoperit un rezultat intrigant. Liliecii au adaptări genetice în proteine cu rol important în procesul de reparare a ADN-ului și în suprimarea cancerului. Mai exact, au identificat adaptări în şase proteine responsabile de repararea ADN-ului și 46 de proteine implicate în procesul de prevenire a cancerului.
„Generând aceste noi genomuri de lilieci şi comparându-le cu cele ale altor mamifere, continuăm să descoperim noi adaptări extraordinare în gene antivirale şi anticancerigene”, a declarat autorul principal, dr. Armin Scheben, de la laboratorul Cold Spring Harbor, din New York, într-un comunicat.
Studiul a evidențiat faptul că liliecii dețin abilități unice de a suprima cancerul, deoarece au un număr mai mult decât dublu de gene modificate în comparație cu alte mamifere, legate de aparitia cancerului. Deși studiile privind liliecii pot părea departe de a aduce beneficii sănătății umane, dr. Scheben subliniază că acestea reprezintă primul pas către aplicarea cercetărilor asupra biologiei specifice acestor animale în perspective care să contribuie la înțelegerea și tratarea unor patologii precum cancerul sau îmbătrânirea la oameni.
Studiul a apărut pe 20 septembrie, în revista Genome Biology and Evolution.