O echipă de oameni de ştiinţă americani a dezvoltat un vaccin cu ARN mesager (ARNm) împotriva bacteriei care cauzează boala Lyme, relatează News.ro.
Cercetările preclinice indică faptul că vaccinul experimental a furnizat rezultate promiţătoare pentru reducerea numărului de cazuri de boală Lyme.
Vaccinul experimental cu ARNm a oferit protecţie modelelor preclinice împotriva infecţiei cu Borrelia burgdorferi, bacteria care provoacă boala Lyme, potrivit unei noi cercetări efectuate la facultatea de medicină Perelman din cadrul Universităţii din Pennsylvania.
Rezultatele obţinute la modelele animale sugerează că vaccinul previne dezvoltarea bolii Lyme şi poate reprezenta un instrument puternic în reducerea numărului cazurilor de boală.
Cum se manifestă boala Lyme
Bacteria care provoacă boala Lyme este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor infectate şi poate provoca febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie cutanată.
Dacă nu este tratată, infecţia se poate răspândi la articulaţii, la inimă şi la sistemul nervos.
Cele mai multe cazuri de boală Lyme pot fi tratate cu succes cu câteva săptămâni de antibiotice, dar unele persoane dezvoltă sindromul post-tratament al bolii Lyme (PTLDS), care poate provoca simptome de lungă durată, cum ar fi dureri articulare severe şi probleme neurocognitive.
Deşi există vaccinuri împotriva bolii Lyme pentru câini, în prezent nu există niciunul aprobat pentru utilizarea de rutină la om.
Ce spun cercetătorii despre vaccinul pe care l-au dezvoltat
„Bacteriile sunt organisme mai complexe decât virusurile şi, prin urmare, poate fi mai dificilă dezvoltarea de vaccinuri eficiente împotriva lor”, a declarat autorul principal, Norbert Pardi, profesor asistent de microbiologie.
„Am reuşit să identificăm o ţintă pentru un vaccin ARNm care a furnizat rezultate promiţătoare pentru prevenirea infecţiei cu B. burgdorferi în modelele animale”, a precizat el. Vaccinul, descris recent în revista Cell Press, utilizează aceeaşi tehnologie a acidului ribonucleic mesager (ARNm) folosită în vaccinurile Pfizer şi Moderna împotriva SARS-CoV-2, care a fost iniţiată la Penn.
Împreună cu pionierul vaccinurilor cu ARNm, dr. Drew Weissman, director al Centrului pentru cercetarea vaccinurilor de la Penn Medicine, prof Pardi şi laboratorul său au identificat una dintre proteinele din B. burgdorferi care provoacă un răspuns imunitar puternic, numită proteina de suprafaţă exterioară A (OspA).
Mai multe detalii, pe hotnews.ro.