Consumul de droguri provoacă efecte iremediabile în tot corpul. Creierul este afectat, însă, extrem de puternic și îmbătrânește prematur, spun medicii. Sunt modificări vizibile la investigații de tip RMN sau computer tomograf, care explică și tulburările de comportament: agresivitatea sau pierderea controlului. Specialiștii vorbesc și despre probleme de memorie, tulburări de atenție, dar și depresie.
„În realitate, drogurile ucid. Ucid, în primul rând, creierul, îl ard. Prăjesc creierul, asta este expresia pe care tinerii trebuie sa o înțeleagă.” Raluca Prepeliță – psihiatru Institutul Socola: „Creierul acestor consumatori avea exact structura bătrânilor și vârstnicilor.” Medicii atrag atenția că drogurile modifică iremediabil structura creierului. Neuronii mor, iar creierul îmbătrânește prematur”, a spus neurochirurgul Lucian Eva, potrivit digi24.ro.
„În cazul consumatorilor de droguri de mare risc, cu un consum îndelungat, pe computerul tomograf nativ la nivel cerebral se identifică atrofia la nivelul cortexului frontal”, a declarat psihiatrul Raluca Prepeliță.
„Odată ce această zonă din creier este modificată, posibilitățile de refacere a acestor neuroni sunt foarte mici și atunci persoana respectivă își modifică efectiv personalitatea și comportamentul”, a completat neurochirurgul Lucian Eva.
Efectele sunt mai dăunătoare în cazul copiilor
Efectele sunt grave și în foarte multe cazuri sunt permanente.
„Se pot manifesta prin halucinații, prin modificarea realității din jur sau în cazul consumului îndelungat, la un moment dat, pot sa apară depresii”, potrivit neurochirurgului Lucian Eva.
Vor da simptome psihice, care merg de la depresie anxietate, pânp la fenomene psihotice. Această atrofie frontală duce și la tulburări ale memoriei”, a încheiat psihiatrul Raluca Prepeliță.
Medicii avertizează că aceste efecte provocate de modificările de la nivel cerebral, ca urmare a consumului de droguri, sunt cu atât mai dăunătoare în cazul copiilor, al căror creier este în formare.