Este o idee nouă și din ce în ce mai profitabilă pentru agricultura românească. Despre cultivarea alunelor a început să se vorbească la noi doar în ultimul deceniu, iar suprafeţele cultivate au crescut constant. Dacă în 2016 alunul de cultură nu depăşea 4.000 de hectare, în ultimii cinci ani suprafețele s-au dublat. Cultura de alun este o alternativă viabilă pentru a spori şi rentabilitatea terenurilor agricole din România, mai ales pe terenurile care nu se pretează pentru alte culturi.
Alunul este originar din Asia Mică. Plantă rezistentă și adaptabilă, este răspândit în toată Europa, de la țărmul mării până la altitudini de peste 1.000 de metri. Cei mai importanți producători europeni sunt Turcia, Italia și Spania, unde suprafețele cultivate sunt de zeci de ori mai mari decât în România. Nu este o cultură pretenţioasă şi, cu o investiţie mică, se poate obţine un profit frumos, pe termen lung, spun specialiştii din Alba Iulia care au fost printre primii care au promovat alunul de cultură în România. Au luat exemplul Italiei, unul dintre marii producători de pe piaţa europeană.
33 de hectare de plantație în județul Brașov
Și în Brașov, plantațiile de alun încep să se extindă. O firmă din Fundata vrea să își extindă plantația pe care o are în zona Făgărașului, mai exact pe raza teritoriale a comunei Părău printr-o investiție de 2 milioane de lei. Plantația ar urma să beneficieze și de sistem de irigații, cu captare din Olt, potrivit documentației tehnice depuse în vederea obținerii avizului de mediu.
„Se dorește extinderea plantației de aluni existente, prin înființarea unei noi plantații de aluni pe o suprafață totală de 33,82 ha din care suprafaţa efectivă plantată cu alun de 30,7 ha, executarea unui bazin subteran impermeabilizat de stocare apă pentru a acoperi necesarul de apă pentru irigare, realizarea sursei de apă ce va consta în două foraje cu H=45 m”, se precizează în documentația tehnică.
Lucrările de amenajare a plantației se vor derula pe o perioadă de doi ani, conform estimărilor beneficiarului proiectului.