
Companiile private deținătoare de terenuri pe fostele platforme industriale Lemexim – IUS – Lubrifin au solicitat municipalității prelungirea Planului Urbanistic Zonal pentru acest perimetru, ținând că documentația a expirat în luna iunie. Primul „filtru” a fost cel al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, iar cei 13 membrii ai acesteia au respins prelungirea considerând că nu este oportună. De altfel, este necesară corelarea documentațiilor urbanistice cu prevederile legii spațiilor verzi.
„Nu se consideră oportună prelungirea documentației de urbanism întrucât, în raport cu conceptele analizate de-a lungul timpului în cadrul Comisiei, s-a constatat nerespectarea sau dificultatea de respectare a tuturor prevederilor documentației aprobate, fiind necesare diverse modificări, generatoare de noi documentații de urbanism. De asemenea, este necesară raportarea propunerilor la art. 10 alin. 3 al Legii 24/2007 (Legea spațiilor verzi – n.r.)”, se precizează în raportul comisiei, care a fost publicat abia ieri pe site-ul Primăriei Brașov.
În loc de foarte multe blocuri, primăria vrea să facă acolo un parc de 7 hectare, cu sau fără ajutorul proprietarilor de terenuri. Primarul Coliban a precizat în iunie că există un termen de un an de zile maxim în care să vină dezvoltatorii cu o propunere de masterplan „de la care să decidem și să elaborăm un nou Plan Urbanistic Zonal, care să aibă în centrul acestei platforme un mare parc”. „Avem cele două căi: ori expropriem și ajunge proprietate publică, ori colaborăm cu dezvoltatorii, astfel încât în mijlocul acestei parcele să fie un parc mare, iar parc mare nu putem accepta altceva mai mic de 7 hectare, care este suprafață celui mai mare parc din Brașov la ora actuală”, spunea primarul.
„Vom merge pe cele două scenarii pe care ni le-am propus, acela de a colabora în continuare cu dezvoltatorii, în care fiecare să stabilească cote părți de predare a suprafețelor pentru un parc central. Vom lucra împreună cu urbaniștii vizavi de indicii urbanistici, astfel încât să putem mări coeficientul de utilizare și micșora procentul de ocupare, iar ei să își poată dezvolta în continuare și valorifica proprietățile pe care le au, dar în același timp orașul să beneficieze de un parc. Scenariul 2 este acela în care nu vom ajunge la o înțelegere cu dezvoltatorii și vom fi nevoiți să apelăm la o procedură de a stabili utilitatea publică a acestui parc și să procedăm la exproprieri”, a explicat și arhitectul șef al municipiului, Dragoș Oprea.
În iulie însă, Kaufland a reluat demersurile urbanistice pentru a demara construcția magazinului de pe fosta platformă industrială IUS. În acest sens, Primăria Brașov a emis un nou certificat de urbanism care stabilește condițiile în vederea obținerii autorizației de construire pentru proiect, ce are o valabilitate de 12 luni.