
După ce Agenția de Protecție a Mediului Brașov a plasat un laborator mobil în cartierul Triaj din care a reieșit că sănătatea brașovenilor este pusă în pericol de gazele degajate de la groapa de gunoi a Fineco, primarul Allen Coliban a anunțat că municipalitatea va acționa în judecată statul român din cauză că autoritățile de control ale statului nu își fac treaba și nu acționează împotriva poluatorului.
„Raportul APM, publicat ieri, după ce laboratorul mobil a fost o săptămână în zona Triaj confirmă că hidrogenul sulfurat este cauza mirosului care lovește Brașovul. Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, cu impact important asupra sănătății. Pragul a fost depășit de 14 ori în 7 zile, cu pâna la 3 ori limita maxim admisă”.
Laboratorul mobil al APM a ajuns la Brașov și a stat nefolosit 2 ani în curtea instituției, fără prea multe explicații, deși mirosurile în oraș au ajuns la un nivel înrijorător. Dar, la prima folosire, a confirmat ceea ce toți brașovenii știu: Brașovul este intoxicat cu gaze periculoase. Aceste măsurători ar trebui să alarmeze autoritățile de control -Garda de Mediu, Agenția de Protecție a Mediului și DSP-, dar până acum nu s-a luat nicio măsură împotriva poluatorului, care, spune Coliban, este cu siguranță FINECO, conform unui raport al Agenției Naționale de Mediu. Dar, spune primarul, „poluarea în România este o politică de stat, pentru că sunt luate în considerare doar studiile făcute de poluatori. La emiterea autorizațiilor de funcționare sunt luate în considerare rapoartele furnizate chiar de poluatori, care spun că totul este în regulă”. Asta după ce, în campania electorală, actualul primar promitea că va rezolva urgent situația poluării Brașovului. De fapt, la inițiativa lui a fost adus și laboratorul de măsurare a poluării pe care Agenția de Protecție a Mediului Brașov l-a ținut în curte timp de 2 ani, fără să îl folosească.
După apariția luni a raportului care spune că brașovenii sunt otrăviți, prefectura a propus înființarea unei comisii în care toate părțile să fie reprezentate și care să găsească o soluție. Coliban spune că dacă autoritățile de control al poluării nu-și vor face treaba, municipalitatea va da statul român în judecată:
„Brașovenii sunt cei care suferă, deși groapa se află pe teritoriul municipiului Săcele. O să dăm statul român în judecată, dacă autoritățile de control nu iau măsuri. Sursa este clară, autoritățile trebuie să dispună măsurile. Groapa este prea aproape de Brașov. Conform legii, ar trebui să fie la minim 1000 de metri de locuințele din Brașov, dar acum este la doar 200 de metri. ADI ISO Mediu trebuia din 2021 să găsească o altă locație, dar nu au făcut nimic. Brașovul și brașovenii plătesc oalele sparte de alții”
Viceprimarul Sebastian Rusu reprezintă municipiul în relația cu cei care gestionează gunoaiele
Conform normelor de mediu, gazul (hidrogen sulfurat) pe care groapa îl emite în atmosferă trebuie colectat prin puțuri și ars sau folosit în alte scopuri. Celula 1 de la FINECO a stat deschisă timp de 10 ani și a emanat gaze, după 2020 celula 1 și 2 au fost închise și au fost instalate puțuri de colectare. O scurtă perioadă nu au fost mirosuri, dar celula 3 a fost umplută în 2021, nu este încă închisă și generează hidrogenul sulfurat care poluează Brașovul și afectează sănătatea locuitorilor. Dacă celula 3 ar fi închisă și dotată cu puțuri de colectare, poluarea s-ar reduce din nou…până când celula 4 va fi plină și din nou va începe să intoxice brașovenii, pentru că cei care fac managementul deșeurilor nu închid gropile la timp. Municipalitatea este acționar minoritar la FINECO, de când această companie a fost înființată, pe vremea primarului Scripcaru, dar Coliban spune că nu se poate face nimic din poziția de acționar minoritar:
„Municipalitatea este acționar minorital la FINECO și nu are niciun fel de cuvânt de spus. Viceprimarul Sebastian Rusu, care este reprezentantul nostru în ADI ISO Mediu și FINECO ar fi trebuit să prezinte un raport care să ne spună dacă ar mai trebui să fim parte a acestor organizații, pentru că nu este niciun beneficiu pentru municipiu și dacă nu cumva ar trebui să ieșim din aceste structuri. Am primit raportul dânsului de activitate pentru 2022 în care vorbește despre câte intrări au fost pe la centrele de agrement, dar nimic despre poluare.”

Coliban spune că soluția este tot la autorități, care trebuie să identifice un loc potrivit pentru deschiderea unui nou centru de management al deșeurilor, departe de zone locuite. Dar ADI ISO MEDIU nu a făcut încă nimic în această direcție. Iată cine sunt cei care „gestionează” această problemă a brașovenilor:
„Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO MEDIU Brașov este dl. Liviu Călin Butnariu. Organul executiv de conducere al Asociației este Consiliul Director format din Președintele Asociației, 2 persoane cu statut de vice-președinte, respectiv dl. Marian Arhire și dl. Florin Ioani, precum și patru membri numiți de Adunarea Generală a Asociației, respectiv dl. Sebastian Rusu, dl. Alexandru Opriș, dl. Severius Florin Beșchea și dl. Mihai Câmpean. Directorul al Asociației este dl. Adrian Miria”, scrie pe pagina de prezentare a Asociației.
Iar la atribuțiuni, asociația confirmă faptul că de acolo ar trebui să vină soluțiile pentru problemele de poluare din cauza gunoiului menajer care afectează brașovenii:
„Asociația este constituită în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a Serviciului de salubrizare pe raza de competentă a unităților administrativ-teritoriale, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului, în conformitate cu prevederile legislației europene și naționale”.