
În ultima săptămână, autolaboratorul de monitorizare al calității aerului deținut de Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a efectuat monitorizări în cartierul Triaj. Acest lucru după ce, în special în ultima lună, locuitorii din acest cartier, din cartierul Liziera, dar și din alte zone s-au plâns de mirosurile pestilențiale care se instalau după lăsarea serii și pe timpul nopții.
După cum a declarat pentru BizBrașov șeful APM Brașov, Ciprian Băncilă, în cele 7 zile de monitorizare continuă autolaboratorul a înregistrat depășiri ale concentrațiilor din aer, iar raportul complet ar urma să fie făcut public luni. Acesta prezintă date elocvente, inclusiv care a fost direcția vântului în momentul înregistrării depășirilor, date care ar urma să fie prezentate autorităților competente de control, care vor avea practic suficiente indicii ca să-i depisteze pe vinovați și să aplice sancțiuni.
Date relevante care oferă drumul spre vinovați
„Acest raport, care indică depășiri ale unor indicatori pe anumite substanțe chimice poluante, va fi trimis către toate instituțiile abilitate de control, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Primăria Brașov, Poliția Locală Brașov, respectiv instituții care au abilitatea să verifice pe domeniul lor de competență și să aplice sancțiuni dacă se impun. Sper să o facă fără emoții, cu profesionalism și fără joncționare cu campania electorală. Sunt niște date relevante ce pot fi analizate”, a precizat Ciprian Băncilă.
De altfel, acesta a mai adăugat faptul că odată efectuată această monitorizare, de acum, zilnic vor fi anunțate instituțiile competente în cazul în care vor fi constatate depășiri ale unor poluanți pentru a se putea acționa cu celeritate.
Autolaboratorul este dotat cu echipamente pentru măsurarea concentrațiilor poluanților în aerul înconjurător, pentru următoarele substanțe chimice poluante: particule în suspensie (fracția PM10 și PM2,5), dioxid de azot (NO2), amoniac (NH3), dioxid de sulf (SO2), hidrogen sulfurat (H2S), monoxid de carbon (CO), compuși organici volatili, hidrocarburi aromatice și alifatice.
Amoniacul și hidrogenul sulfurat sunt principalii poluanți generatori de miros. În cazul existenței unor depășiri ale indicatorilor în acest caz, Direcția de Sănătate Publică are prerogativele conform legii să îi sancționeze pe vinovați.