O intersecție foarte periculoasă ar urma să fie amenajată în zona localității prahovene Puchenii Mari pe DN 1 București-Ploiești în plină campanie a CNAIR pentru eliminarea punctelor negre de pe DN 1 București-Brașov, informează Economedia. Pentru accesul în zona satului Miroslăvești, primăria comunei Puchenii Mari a scos la licitație un contract pentru execuția unei intersecții ,,în x” cu bretele, sistematizare care îi obligă pe șoferii să ,,taie” cele două benzi de pe contrasens dacă vor să efectueze virajul la stânga, arată Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Sistematizarea cu intersecție în X este o soluție tehnică periculoasă pentru circulația de pe DN 1 (limită de viteză de 70 km/h. în localitate, dar care nu se prea respectă), iar în ultimii ani, CNAIR a ales variantele de girații clasice fie și din balize de plastic sau turbogirații după cum Economedia a scris aici.
Totodată, în această perioadă prin PNRR sunt proiecte pentru amenajarea de pasaje pietonale, construirea de pasaje rutiere și girații cu rol de fluidizare a circulației și reducerea accidentelor. Astfel de intersecții extrem de periculoase ,,puncte negre” erau și pe Centura București Nord zona Pipera-Tunari, dar CNAIR le-a reconfigurat cu sensuri giratorii. Separatoarele de sens pe DN 1 au fost montate tocmai pentru a crește fluența și a reduce accidentele de pe contrasens, dar cu obligarea șoferilor în tranzit sau a locuitorilor să parcurgă o distanță destul de mare pentru a schimba direcția la prima intersecție cu bretele sau primul giratoriu. În plus, parapetele NewJersey au redus și accidentele cauzate de traversarea neregulamentară a pietonilor.
,,Care este problema cu această intersecție? Vorbim despre o soluție ”în X” prin care șoferii vor traversa la nivel cele 2 benzi din sens opus de pe DN1. E o chestiune de timp până la primele accidente grave. Și, bonus, toată această ”fușereală” costă 3,5 milioane de lei. Un fleac. Deloc întâmplător, la licitație s-a prezentat o singură firmă. Cum ar trebui să arate o soluție sigură pentru oameni? Simplu. Un sens giratoriu bine semnalizat, cu elemente de calmare a traficului. Unii vor spune că un giratoriu va deranja traficul rapid de pe DN1. Cine vrea să meargă repede, are în paralel Autostrada A3 București – Ploiești. Localitățile sunt în primul rând ale oamenilor și mai puțin ale mașinilor, mai ales acolo unde există variantă ocolitoare. În timp ce țările cu respect pentru siguranța cetățenilor înlocuiesc astfel de intersecții criminale cu unele sigure, primarul de la Puchenii Mari le construiește de noi.”-Horațiu Cosma.