În aprilie, Consiliul Județean Brașov a depus un proiect în vederea obținerii finanțării prin PNRR pentru modernizărea bibliotecilor publice din județul Brașov. Acum, finanțarea a fost aprobată, iar autoritățile județene ar urma să primească 20.174.296,12 pentru a derula aceste lucrări, după cum a anunțat Szenner Zoltan, vicepreședintele CJ Brașov.
„Nu vreau să fim noi ultima generație care a mai mers la bibliotecă. Recunosc că mi-aș dori ca dragostea pentru cărtile tipărite să se transmită si la generatiile următoare, dar nu sunt naiv, știu, că dacă nu investim în biblioteci și nu le dezvoltăm, vor fi tot mai puțin atractive pentru copiii și tinerii de astăzi. Trebuie să le aducem în secolul XXI, să le transformăm în mult mai mult decât niște simple locuri de unde poți împrumuta cărți. Bibliotecile din județul Brașov trebuie să treacă printr-un rapid proces de modernizare și transformare pentru a-și păstra relevanța și utilitatea pentru comunitate, în contextul actual, axat pe digitalizare”, a subliniat Szenner Zoltan.
O investiție de anvergură ar urma să fie făcută și în cazul Bibliotecii Județene, care se va muta Sub Tâmpa, în locul fostei Baze de Agrement.
„Eu initial am căutat o soluție pentru modernizarea Bibliotecii Județene, mai ales că Biblioteca are drept de administrare din 2018 asupra clădirii Centrului de Agrement de sub Tâmpa, unde s-ar putea dezvolta, dar care necesită lucrări majore de reparații. În clădirea actuală, din Livada Poștei, Biblioteca nu are spațiu de crestere și cu atât mai puțin pentru modernizare, pentru transformarea ei într-un hub digital. Un alt aspect este problema proprietății. Clădirea din Livada Poștei este în proprietatea Camerei de Comerț și pe termen mediu ei doresc ca Biblioteca să o elibereze, pe când clădirea Centrului de Agrement este în proprietatea Consiliului Județean, care a primit recent de la Primăria Brașov și terenul de sub clădire”, a explicat vicepreședintele CJ Brașov.
O bibliotecă cu funcțiuni de agrement, Sub Tâmpa
De la ideea inițială pentru care s-a cerut dreptul de administrare, de transformare a Centrului de Agrement într-o Bibliotecă cu piscină, încet-încet s-a transformat într-o imagine completă, cea a unui centru de Agrement modern și atractiv, pentru copii și tineri, care sa aibă :
1. o zonă de recepție și cafenea, un spațiu deschis, primitor cu terasa cu cea mai frumoasă priveliște din Brașov,
2. săli de lectură moderne atractive, modulabile care se pretează pentru orice, de la studiu până la discuții de grup;
3. o zonă de formare, care să faciliteze organizarea de conferințe, întâlniri, workshop-uri;
4. zone de zi – în care se pot organiza atât activități recreative pentru copii și adolescenți, cât și activități educative, care să aibă în centrul lor dezvoltarea de noi abilități
5. hub digital cu laboratoare și o zonă de tip makerspace unde utilizatorii vor avea acces la echipamente și servicii care le vor oferi posibilitatea de a crea materiale intelectuale și fizice utilizând resurse precum elemente de robotică și VR, computere, imprimante 3D, echipamente audio-video;
6. tot în cadrul makerspace vor fi și ateliere de bricolaj, de gravură lemn/piele şi atelier textile unde se pot face lucrări, se pot organiza workshop-uri pentru deprinderea meșteșugurilor tradiționale.
„Dar centrul nu va fi doar doar atât, ținem să păstrăm și partea de agrement și facilități sportive. Se va păstra zona de bowling, iar după reabilitarea acoperișului corpului B, se va reface terenul de sport de deasupra și va fi păstrată și piscina. Piscina însă va fi refăcută într-o etapă următoare neputând să alocăm banii din PNRR pentru renovarea acesteia”, a adăugat Szenner Zoltan.
Biblioteci care vor beneficia de renovare și echipare pentru a fi transformate în hub digital
1. Biblioteca Județeană “George Barițiu”
2. Biblioteca Orășenească VICTORIA
3. Biblioteca Comunală VAMA BUZĂULUI
4. Biblioteca Comunală DRĂGUS
Biblioteci care vor fi echipate cu tehnică de calcul și echipamentele necesare pentru organizarea cursurilor pentru îmbunătățirea competențelor digitale
5. Biblioteca Municipală CODLEA
6. Biblioteca Municipală FĂGĂRAȘ
7. Biblioteca Municipală SĂCELE
8. Biblioteca Orășenească GHIMBAV
9. Biblioteca Orășenească RÂȘNOV
10. Biblioteca Orășenească RUPEA
11. Biblioteca Comunală APAȚA
12. Biblioteca Comunală BRAN
13. Biblioteca Comunală BUDILA
14. Biblioteca Comunală CRISTIAN
15. Biblioteca Comunală DUMBRĂVIȚA
16. Biblioteca Comunală FELDIOARA
17. Biblioteca Comunală HĂLCHIU
18. Biblioteca Comunală HÂRSENI
19. Biblioteca Comunală HOGHIZ
20. Biblioteca Comunală HOMOROD
21. Biblioteca Comunală MĂIERUS
22. Biblioteca Comunală MÂNDRA
23. Biblioteca Comunală MOIECIU
24. Biblioteca Comunală ORMENIȘ
25. Viitoarea Bibliotecă Comunală PĂRĂU
26. Biblioteca Comunală POIANA MĂRULUI
27. Biblioteca Comunală RACOȘ
28. Biblioteca Comunală ȘINCA
29. Biblioteca Comunală VOILA
30. Biblioteca Comunală VULCAN