
Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR , pentru că România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 și 2021 decât cele preliminare, așa că – potrivit regulamentului PNRR – trebuie să înapoieze o parte din alocarea inițială. Comisia Europeană nu a impus însă la ce proiecte să se renunțe, ci a cerut României să decidă de unde face această diminuare, astfel încât guvernul Ciolacu a decis să renunțe la construcția a 6 noi spitale! Drept urmare, Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care renunță la 740 de milioane de euro pentru spitale, dar la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU.
Ca urmare, șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, la Prima News, că în perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale din PNRR se vor putea implementa (nu a explicat și de ce n.r.) şi cel mai corect pentru România este ca „astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare”. Boloş a mai spus că „poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”, relatează News.ro.
”Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a spus ministrul, el arătând că ”putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”.
Marcel Boloş a arătat că ”cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare”.
”Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă. (..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat el.
Boloş a mai spus că ”poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.
Ministrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR (fonduri nerambursabile), cu termen 31 august 2026 (din care au fost scoase cele 6 spitale) şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro , care înseamnă tot 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până în decembrie 2029, dar cu bani împrumutați pe care românii vor trebui să-i dea înapoi la Banca Europeană de Investiții, din taxe și impozite. Pentru că guvernele Ciucă și Ciolacu nu au fost în stare să folosească 740 de milioane de euro, fonduri nerambursabile ( bani gratis) pentru spitale.