
Viena dicta moda brașoveană la sfârșit de secol XIX, început de secol XX. Jurnalul „Wiener Mode”, ce se găsea la fiecare croitor, era sursa de inspirație pentru orice doamnă care își dorea o toaletă vieneză autentică.
„Multe brașovence își îngăduiau luxul de a purta pălării aduse din capitala imperială, modelele fiind diverse. Acestea erau împodobite cu o voaletă, simplă sau cu picățele, care fie acoperea obrazul, fie ajungea numai până sub nas. Pălăria era nelipsită atunci când doamnele ieșeau pe stradă, la fel ca mănușile din piele, umbreluța dantelată, de soare, sau umbrela de ploaie. Indispensabil era evantaiul, atunci când se mergea la bal.
Costumul și rochia se purtau cu turnura, dată de arcuri sau de pernițe, care oferea o rotunjime elegantă trupului. Talia era strânsă în corset, idealul fiind talia de viespe cu șoldurile rotunde. Se punea mare preț pe un bust frumos, pe care o cămașă cu platcă brodată să vină ca turnată. Gulerele, înalte și cu balene, acopereau gâtul, acestea înlocuind, la un moment dat, gulerele mici și largi.
Se obișnuia ca de sub fusta lungă să se lase la vedere puțin din ghetele cu mulți nasturi și cu tocul ce nu aveau voie să fie scâlciat, și ceva mai mult din juponul de mătase.
Hainele bărbătești se supuneau și ele capriciilor modei, de sfârșit de secol XIX, început de secol XX, în ce privește lărgimea și culoarea pantalonilor, forma cravatei, a gulerului – purtat înalt sau îngust, simplu sau dublu, moale sau scrobit, cu colțurile întoarse sau îndoite – ori forma manșetelor scrobite ce erau de nelipsit, de obicei, nefixate de cămașă.
Vestonul avea un rând sau două de nasturi și umeri vătuiți sau nu, iar jacheta se purta în culori cenușii, mai ales. În schimb, vestele, îndeosebi ale celor care se îmbrăcau bine, erau luxoase, albe sau în culori variate, precum și în diverse modele. Cămașa completa costumul.
Redingota lungă și elegantă era haina potrivită evenimentelor deosebite.
Ghetele căutate erau cele cu o dungă galbenă între talpă și pielea lor, iar încălțămintea cu „scârț” trecea ca fiind deosebit de elegantă.
Domnii nu se puteau lipsi de baston, atunci când ieșeau în public, cei vârstnici preferându-l din trestie, cu măciulie de fildeș, iar cei tineri, din abanos, cu mâner de argint”, au explicat reprezentanții Muzeului de Etnografie Brașov.
Brașovenii sunt invitați să viziteze expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”, deschisă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15 până la sfârșitul lunii septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00.
Sursă: Sextil Pușcariu, „Brașovul de altădată”
